Finansminister Magdalena Andersson säger till Ekot att det nya förslaget gör det "lite svårare att undvika att betala skatt". Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅNFinansminister Magdalena Andersson säger till Ekot att det nya förslaget gör det "lite svårare att undvika att betala skatt". Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson säger till Ekot att det nya förslaget gör det "lite svårare att undvika att betala skatt". Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vill inte att svenskar ska kunna flytta utomlands utan att betala skatt på sina kapitalvinster. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENSkatteverket vill inte att svenskar ska kunna flytta utomlands utan att betala skatt på sina kapitalvinster. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Skatteverket vill inte att svenskar ska kunna flytta utomlands utan att betala skatt på sina kapitalvinster. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ny flyttskatt drabbar svenskar utomlands

Publicerad

Snart kan svenskar som flyttar utomlands bli tvungna att skatta på sina kapitalvinster.

Det ska ge Skatteverket extra intäkter på en miljard kronor per år.

– Jag tycker det är ett intressant förslag, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Ekot.

Det har varit något av ett kryphål i lagen. Tidigare har svenskar som flyttat utomlands med stora kapitaltillgångar helt eller delvis kunnat undgå skatt på sina kapitalvinster.

Det vill nu Skatteverket ändra på.

På onsdagen skickade myndigheten en promemoria till finansdepartementet, med förslag om en ny utflyttningsbeskattning. Den innebär att svenskar som har orealiserade nettovinster på sina kapitaltillgångar måste ta upp allt över 100 000 kronor till beskattning om de flyttar utomlands.

Skatteverket vill täppa till hål i lagen

Syftet:

Ingen ska kunna flytta från Sverige utan att betala skatt på sina kapitalvinster.

– Vi vill täppa till ett hål i lagstiftningen för att skydda den svenska skattebasen och motverka skatteundandragande när personer flyttar, säger Åsa Windrot Thell, rättslig utredare på Skatteverket, i ett uttalande.

 

LÄS MER: Nya planen för skatten mot utlandssvenskarna

 

Enligt myndigheten påverkas cirka 1 000-2 000 personer per år. Man räknar med extra skatteintäkter på runt en miljard kronor årligen.

– Även om det är få som blir föremål för utflyttningsbeskattning bedömer vi att deras totala, orealiserade vinster uppgår till omkring fyra miljarder kronor per år, säger Åsa Windrot Thell.

Magdalena Andersson om förslaget

Magdalena Andersson säger till Sveriges radio Ekot att det är "ett intressant förslag".

– Om det kan göra att fler av de människor som flyttar utomlands i syfte att undvika skatt kan komma att betala skatt i Sverige, säger hon.

Enligt finansministern är det ett problem att en del personer försöker undvika att betala skatt. Den så kallade Paradisläckan har sagt extra ljus på frågan – och Magdalena Andersson har sett hur upprörande den kan vara.

– Och naturligtvis är det viktigt att också människor som har höga inkomster är med och bidrar till skolan och sjukvården och äldreomsorgen, säger hon till Ekot.

 

LÄS MER: Regeringen slår till mot salonger och verkstäder

 

Med kapitaltillgångar räknas bland annat aktier och andelar i svenska handelsbolag. Tillgångar på investeringssparkonton eller inom näringsverksamhet, fastigheter och bostadsrätter omfattas inte av det nya förslaget.

Enligt finansdepartementet är förslaget omfattande. Det ska nu analyseras närmare och skickas på remiss.

 

Tioårsregeln och nya förslaget

Du är skatteskyldig för kapitalvinster i Sverige, även om du flyttar utomlands. Enligt den nuvarande tioårsregeln kan du beskattas tio år efter utflyttning. 

Skattesatsen för tioårsregeln är 30 procent, och omfattar även utländska aktier.

Tioårsregeln anses inte tillräckligt effektiv – det är i dag möjligt att helt eller delvis undgå beskattning på kapitalvinster i samband med utlandsflytt.

I och med det nya förslaget slopas tioårsregeln. Kapitalvinster som har upparbetats i Sverige (fram till flytten) anses i stället avyttrade så fort du flyttar – och ska då beskattas i Sverige.

De flesta svenskar kan dock få anstånd med skatteinbetalningen.

Källor: Finansdepartementet, Sparsam skatt, Skatteverket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen