Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny dom – köp upphävdes när husbygget försenades

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Här är byggherrarnas mardröm: i en färsk dom från Stockholms tingsrätt fick en kvinna handpenningen tillbaka när hennes bostadsrätt blev sex veckor försenad, enligt Svenska Dagbladet.  

Med notoriskt försenade byggprojekt kan miljarder kronor stå på spel för bolagen. 

På torsdagsförmiddagen backade bostadsbolagen SSM, JM och Oscar Properties på börsen med mellan tre och fem procent.

Det räcker med sex veckors försening i nyproduktion för att häva ett bostadsköp enligt en ny dom från Stockholms tingsrätt, rapporterar Svenska Dagbladet

Fallet handlar om en kvinna som köpt en bostadsrätt för nyproduktion i ett trevåningshus i Telefonplan, i södra Stockholm. 

Kan bli miljardsmäll för byggbolagen

Hennes lägenhet skulle vara klar i slutet av 2017 men när beskedet kom att inflyttningen skulle bli sex till tio veckor försenad så ville hon häva förhandsavtalet med byggbolaget Savana. 

Om domen vinner laga kraft i högre instans står många miljarder på spel. 

"Tingsrättsdomen lär sända chockvågor i hela nyproduktionen. Betydligt längre förseningar än de som häver köpet vid Telefonplan, är vanligt", skriver Svenska Dagbladet

Bostadsutvecklaren Oscar Properties menar att domen inte påverkar dem eftersom de är noga med att ange inflyttningsdatum som preliminära i sina avtal. 

– Enligt vår första granskning av domen har den ingen påverkan på oss eftersom den gäller en helt annan avtalskonstruktion än den som vi använder, säger Oscar Properties vd Oscar Engelbert till nyhetsbyrån Direkt under torsdagseftermiddagen. 

Även byggjätten JM anser att domen inte är relevant för deras verksamhet och skriver i en kommentar till Omni Ekonomi att den innehåller: "specifika omständigheter som väsentligen skiljer sig från JM:s affär". 

Tvingas betala rättegångskostnaderna

Savanas bostadsrättsförening Plommonträdet tvingas nu betala tillbaka kvinnans handpenning på 50 000 kronor plus ränta – och rättegångskostnaderna på en kvarts miljon kronor. 

Savana är även känt som sponsor åt Kungliga Operan. 

Dina Pengar söker Savanas vd. 

Bostadsbolaget SSM är sedan tidigare stämt av 55 förhandsköpare till kraftigt försenade nyproduktionslägenheter i Solna, och en annan stämning av samma orsak förbereds för ett bygge vid Telefonplan, vilket DN har berättat om

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!