Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny dom ger hopp: ”Har solkat Sveriges rykte”

Maria Rankka hoppas att den nya domen gör att Sverige tar en ny väg – och välkomnar fler arbetskraftsinvandrare. Foto: ORLANDO G. BOSTRÖM / STOCKHOMS HANDELSKAMMARE

Danyar Mohammed, 28, får stanna i Sverige.

En ny vägledande dom ger nu flera arbetskraftsinvandrare nytt hopp.

– Förhoppningsvis leder det till att det blir stopp för kompetensutvisningarna nu, säger Maria Rankka på Stockholms handelskammare.

Arbetsgivaren glömde att höja Danyar Mohammeds lön med 460 kronor – och han riskerade att utvisas efter sju år i Sverige. Men i en ny, vägledande slår Migrationsöverdomstolen fast att han får stanna.

"Väldigt glädjande", enligt Stockholms handelskammares vd Maria Rankka.

Maria Rankka: "Varit ett problem"

Hon tror nu att domen kan minska antalet utvisade arbetskraftsinvandrare. För Danyar Mohammed är inte ensam. Expressen har tidigare berättat om bland annat stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab – som i somras gav upp och flyttade till Tyskland, efter att han inte kom någonstans med sin överklagan av utvisningsbeslutet.

 

Debatt: Regeringen måste agera – dags för Lex Tayyab 

 

– För näringslivet har alla dessa utvisningar gjort att vi månad för månad fått se viktig kompetens försvinna, trots att företagen skriker efter arbetskraft. Det har varit ett problem och har dessutom solkat Sveriges rykte som land att flytta till för att arbeta, säger Maria Rankka i ett uttalande.

Om utvisningar: "En orimlig situation"

Och hon är hoppfull:

– Jag vill tro att den här domen kan bli vändpunkten.

 

LÄS MER: Debatt: Sverige förlorar på att utvisa mig 

 

Maria Rankka beskriver det hela som "ett lopp mellan juridiken och politiken".

– Där egentligen de allra flesta sett hur orimlig situationen har varit. Nu hann juridiken först och nu finns det en dom som kan staka ut en ny och mer positiv väg som stärker möjligheterna till arbetskraftsinvandring till Sverige, säger vd:n i sitt uttalande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!