Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordeas aktie rasar efter uppgift om penningtvätt

Hundratals miljoner euro ska ha slussats från misstänkta källor via Nordea.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storbanken Nordea riskerar att dras in i den stora penningtvätthärvan.

Hundratals miljoner euro ska ha slussats från misstänkta källor via banken uppger finska Yle – som har tagit del av en stor dataläcka.

– Nordea känner till nyhetsinslaget, men vi har ännu inte sett programmet eller artikeln, säger Afroditi Kellberg, presschef på Nordea.

Samtidigt rasar Nordeas aktie på börsen.

Anklagelser om penningtvätt har skakat bankvärlden de senaste månaderna. 

Redan i höstas avslöjades skandalen kring Danske Banks misstänkta penningtvätt i Baltikum – vilket ledda till att bankens vd Thomas Borgen tvingades avgå – och för en dryg vecka sedan drogs Swedbank in i härvan.

Nu riktas ljuset även mot Nordea.

Det är statliga finska tv-bolaget Yle som på måndagen publicerar uppgifter om att Nordea kan vara indraget i den stora penningtvätthärvan. Enligt public service-bolaget har hundratals miljoner euro – miljarder i svenska kronor – slussats via Nordea från suspekta källor.

Nordea: Rör sig om frågor vi sett förut

Ytterligare uppgifter kommer avslöjas under måndagseftermiddagen när tv-kanalens program MOT lägger ut hela avsnittet på nätet om hur europeiska banker är involverade.

Nordea uppger att de känner till uppgifterna men att de i nuläget inte sett tv-programmet:

– Nordea känner till nyhetsinslaget och har varit i dialog med både den finska tv-kanalen YLE och den danska tidningen Berlingske. Vi har ännu inte sett programmet eller artikeln. Baserat på vad vi har ombetts att besvara, rör det sig om frågor som vi tidigare har sett och kommenterat, och våra kommentarer är därför i linje med tidigare uttalanden angående penningtvättsrelaterade frågor, säger presschef Afroditi Kellberg.

Nordeas koncernchef Casper von Koskull och chefen för Centralkriminalpolisens enhet för penningtvätt Pekka Vasara deltar i Yle-programmet A-studion.

Nordeas aktie rasade på börsen

I en beskrivning av programmet skriver Yle:

”En stor dataläcka avslöjar att hundratals miljoner euro från suspekta källor har rört sig via Nordea. MOT har fått tag på dokument där det framkommer hur de europeiska bankerna är kopplade till den enorma penningtvättmaskinen som ursprungligen är rysk”.

Uppgifterna om den misstänkta penningtvätten togs inte emot väl när börsen öppnade på måndagsmorgonen.

Nordeas aktie föll 4 procent i spåren av uppgifterna om penningtvätt. Handelsbanken, SEB och Swedbank uppvisar begränsade kursrörelser på måndagen.

– Ännu vet vi inte detaljerna kring dessa uppgifter, men att Nordea är indraget i härvan har jag svårt att förvånas över. Kopplingar till härvan talades det om redan i höstas och vi vet att alla banker med verksamhet i Baltikum har de här riskerna och problemen. Till skillnad mot Swedbank har Nordeas aktie, bland annat på grund av just risken för kopplingar till penningtvätt varit rejält nedpressad. Fallhöjden i aktien bör därför inte vara lika stor. Ändå ser vi att den rasar på nu. Banksektorn som helhet tror jag kommer pressas av allt detta under lång tid, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Swedbank misstänks ha slussat 40 miljarder 

Det var för snart två veckor sen som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att den svenska storbanken Swedbank kan ha använts för systematisk och omfattande penningtvätt i närmare ett decennium.

Det rörde sig då om stora summor pengar – minst 40 miljarder kronor – som slussats via Swedbank i Baltikum, från misstänkta kontoinnehavare. Det rör sig bland annat om bolagskunder som är skrivna i skatteparadis, har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter.

Bankerna utreds nu av flera myndigheter.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!