Ny chans för miljoner – skattepengar i påsk

Publicerad

Två miljoner svenskar kan få skattåterbäringen till påsk utan att de vet om det.

Skatteverket har snabbeslutat att förlänga tidsfristen för att skaffa digital brevlåda.

– Nu kan man veckan registrera sig för digital brevlåda, säger Johan Schauman på Skatteverket.

I klartext betyder Skatteverkets besked att det fortfarande finns möjlighet att få skatteåterbäringen för deklarationen 2017 innan påsk genom att skaffa digital brevlåda.

Tidsfristen för att få skattepengarna till påsk gick egentligen ut den 1 mars eftersom det var detta datum som gällde för registrering av digital brevlåda i samband med deklarationen 2017.

Men i och med det hårda trycket, och att många har missat, har Skatteverket ändrat reglerna.

Nu har man förlängt tiden för att skaffa digital brevlåda. Om du ansluter dig senast den 26 mars kl 24.00 kan du nu få skattepengarna innan påsken.

SÅ SKAFFAR DU DIGITAL BREVLÅDA

• Skaffa en digital brevlåda senast den 26 mars 2017 (det tidigare datumet var 1 mars).

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket.

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och sedan kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

• Deklarera i appen eller e-tjänsten senast den 29 mars 2017, utan att ändra eller lägga till något. Gör du ändringar, till exempel för reseavdrag eller om du sålt din bostad, då blir det inga pengar till påsk. Då får du vänta.

Viktiga datum:

8–10 mars. Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

21 mars. Skatteverkets e-deklarationstjänst öppnar.

29 mars. Sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något, om du vill ha pengar till påsk.

5–7 april Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen.

Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

 

LÄS MER: Dags att deklarera: Här är viktigaste avdragen

 

– Vi såg att det var över 200 000 svenskar som skaffade digital brevlåda efter den 1 mars. Vi kunde få det att fungera så att de anslöts till möjligheten att få skatteåterbäringen till påsk.

– Nu har vi valt att förlänga för alla veckan ut att skaffa digital brevlåda. Gör man det så är man också med i racet att få skattepengarna till påsk.

Två miljoner svenskar efterlyses av Skatteverket

De 200 000 som anslöt sig till digital brevlåda efter 1 mars kommer nu med.

Skatteverket räknar med att snart vara upp i 1,5 miljoner svenskar som anslutit sig till brevlådemöjligheten.

Men Skatteverket efterlyster nu också de 2 miljoner svenskar som tycks ha missat möjligheten at få skatteåterbäringen rekordtidigt.

Förra året var det nämligen 3,5 miljoner svenskar som deklarationen genom att bara godkänna deklarationen utan att göra några ändringar eller tillägg.

– Det finns fortfarande två miljoner kvar som skulle kunna dra nytta av det här med digital brevlåda som ändå inte ska göra några ändringar i deklarationen, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Det är till dessa två miljoner svenskar som Skatteverket nu vänder sig i hopp om att de ska registrera sig för digital brevlåda innan tidsfristen löper ut.

– Det finns alltså många kvar som inte gjort slag i saken, säger Johan Schauman.

Men det förutsätter också att du inte gör några ändringar i deklarationen utan att du bara godkänner de uppgifter som Skatteverket har skrivit i den förtryckta deklarationsblanketten.

Så skaffar du digital brevlåda

Man kan skaffa en digital brevlåda via Skatteverket, och du kan välja mellan tre olika varianter efter dina behov. När man väljer en digital brevlåda får du främst myndighetspost digitalt (vissa erbjuder även företagstjänster) i stället för på papper.

7,7 miljoner svenskar ska redovisa och godkänna sina inkomster och utgifter.

Det finns en hel del saker att tänka på nu när Sverige går in i deklarationssäsongen 2017. Avdragsmöjligheterna finns fortfarande.

Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

– Det viktigaste är att vara ute i god tid och inte stressa med avdragen för pengarna kommer ändå inte tidigare. Dessutom måste man i många fall plocka fram dokument och underlag, det är bra att inte vänta in i det sista med det, säger hon.

Experten: Var ut i god tid

Christina Söderberg rekommenderar dig att var ute i tid eftersom chansen är större att du då gör en korrekt deklaration och inte drar över tiden.

– I fjol betalade vi 80 miljoner kronor i förseningsavgifter, säger Christina Söderberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen