Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny bok skildrar spelet – därför uppstod bråk

VÄNNER BLEV FIENDER. ABB-chefen Percy Barneviks pensionsavtal blev startskottet på en bitter konflikt med styrelseordföranden och tidigare vännen Peter Wallenberg – trots att den sistnämnde godkänt avtalet. Foto: Rolf Höjer/Scanpix
"Den förlorade sonens återkomst" av Ronald Fagerfjäll kommer ut i dagarna.

Den stora pensionsskandalen inom verkstadstillverkaren ABB ledde till en uppmärksammad brytning mellan två av Sveriges tyngsta makthavare någonsin - Peter Wallenberg och Percy Barnevik.

Wallenbergs liv och konflikten med vännen Barnevik skildras i en ny bok.

Percy Barnevik

Percy Barnevik, 74 år, har en lång karriär bland Sveriges storföretag bakom sig. Han byggde upp Asea, sedermera ABB, till en internationell jätte-koncern och prisades som en av de största industriledarna som Sverige och Europa någonsin har haft.

Efter att av ABB ha fått den då hittills största pensionen i Sverige valde Barnevik att satsa stora pengar på välgörenhet.

Han lämnade sin sista riktigt tunga post inom svenskt näringsliv 2005, den som styrelseordförande i läkemedelskoncernen Astra Zeneca.

Källa: TT

Peter Wallenberg

Peter Wallenberg föddes 1926 och var andre son till Marcus Wallenberg. Han inledde sin karriär i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa.

När den äldre brodern dog hastigt blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Wallenberg- sfärens maktbolag från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.

Källa: TT

I februari 2002 avslöjades att den förre ABB-chefen Percy Barnevik skulle kvittera ut 920 miljoner kronor i pension. Den svenska opinionen reagerade med rasande kraft och efter flera vändor beslutade Barnevik att avstå från en del av beloppet.

Affären resulterade också i en brytning mellan honom och ABB-ägaren Wallenbergssfärens nestor Peter Wallenberg. Även flera år senare fortsatte de forna vännerna att kasta bittra anklagelser på varandra i medier och memoarer, trots att Wallenberg som styrelseordförande godkänt pensionsavtalet.

I "Den förlorade sonens återkomst", boken om Peter Wallenberg, beskriver författaren Ronald Fagerfjäll vad som ledde fram till den infekterade fejden. Boken redogör även för en i övrigt intensiv period i svensk näringslivshistoria med alla dess makthavare - allt med utgångspunkt från Peter Wallenberg.

– Han var en av de mest framgångsrika personerna inom svensk industri någonsin. Den resa han gjorde liknar ingen annans, säger Fagerfjäll.

Spiken i kistan

Den beryktade pensionsskandalen innebar sannolikt spiken i kistan för Barnevik, men problemen mellan honom och Wallenberg uppstod långt innan i samband med ABB:s haveri på 1990-talet. Omfattande men misslyckade affärer under Barneviks ledning hade drivit Wallenbergssfärens näst största och välmående innehav mot konkursens rand. Skadorna hotade också en mängd av maktimperiets andra portföljbolag.

– Det var då de verkliga problemen började, säger Fagerfjäll.

Turbulensen blev startskottet för slutet på årtionden av täta samarbeten mellan Wallenberg med Barnevik, som i rollen som ABB-vd länge ansågs som en av världens mäktigaste företagsledare. Han hade efter ABB-tiden också efterträtt just Wallenberg som styrelseordförande i Investor.

Sprickan kom heller aldrig helt att läka. I en SVT-dokumentär från 2007 hävdade Wallenberg, som dog den 19 januari i år, bland annat att Barnevik vilseledde bokföringen och att ABB var på randen till obestånd.

Dagens industri publicerar ett kapitel ur den nya boken.

Undran om senilitet

Barnevik svarade i sin bok med att kalla Wallenberg för "svikare", och ställde sig frågan om den tidigare vännens påståenden hängde ihop med senilitet.

"Den förlorade sonens återkomst" ges ut i dagarna av Ekerlids förlag. Expressen har förgäves sökt Percy Barnevik för en kommentar.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!