Foto: Seth Wenig
 Foto: Seth Wenig

Ny avgift för USA-resenärer

Publicerad
Svenskar som vill resa till USA måste från den 8 september betala en avgift på 100 kronor för ett formulär som måste fyllas i.
EU-kommissionär Cecilia Malmström anser att avgiften utgör ett hinder för EU:s medborgare.
- Jag har flera gånger uttryckt min oro över införandet av den här avgiften. Reglerna strider mot USA:s löfte att underlätta rörlighet över Atlanten och kommer att bli en extra börda för EU-medborgare som reser till USA, säger Cecilia Malmström i ett officiellt uttalande.
Beslutet om den nya avgiften på 14 dollar – motsvarande 100 kronor – fattades av amerikanska myndigheter i fredags.

Avgiften gäller alla länder som ingår i det så kallade Visa Waiver-programmet, bland andra Sverige. Medborgare i dessa länder som ska resa till USA på semester eller affärsresa får fylla i ett elektroniskt formulär i stället för att ansöka om visum. I formuläret får resenären svara på frågor om eventuella sjukdomar, drogberoende och brottslighet.

Att skicka in detta formulär kommer nu alltså att kosta en slant för turister och affärsresenärer, vilket upprör EU-kommissionen. Kommissionen har tidigare sagt att systemet inte bör räknas som en visumansökan och därför inte kan beläggas med avgift.

Kristina Jogestrand/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen