Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny analys: Bromma flygplats inte lönsam

Bromma flygplats.Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte ”affärsmässigt motiverat” att fortsätta driva Bromma flygplats.

Det menar Swedavia i en ny analys.

Under måndagen lämnade den statliga flygplatsoperatören Swedavia in en konsekvensanalys om Bromma flygplats till näringsdepartementet.

Domen: Bromma är inte lönsamt.

– Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda Airport är möjlig, säger Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia, i ett pressmeddelande.

Kris för flyget

Det är coronapandemin som har gjort att flygbranschen i år står inför helt nya utmaningar.

Swedavias koncernchef Jonas Abrahamsson säger i pressmeddelandet att ”flygmarknaden befinner sig i en kris som saknar motstycke”.

– Bromma kommer sannolikt att ha ett kapacitetsöverskott på grund av låga trafikvolymer under lång tid framöver. Kostnaden för det skulle i förlängningen komma att bäras av resenärer och redan sargade flygbolag, vilket vi inte bedömer är möjligt, säger han.

Swedavia bedömer att den kommersiella flygtrafiken på Bromma kan flyttas till Arlanda utan problem på kort sikt, men att det på lång sikt ”krävs ytterligare satsningar i infrastruktur på och kring Arlanda” – oavsett Brommas öde.

Detta har varit något av en stridsfråga i regeringen, där S har drivit på för en utbyggnad av Arlanda, medan MP säger nej.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!