Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pär Nuder tvingades avgå – får inget avgångsvederlag

Som ordförande hade Nuder ett årsarvode på 400 000 kronor – och han får nu ut 240 000 kronor för den tid han tjänstgjort.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Torget i Åre.Foto: OLA ROCKBERG / OLA ROCKBERG, ROCKBERGS SKIDOR & OLA ROCKBERG

Pär Nuder får 240 000 kronor i intjänat arvode sedan han tvingats avgå som styrelseordförande i Skistar – efter det att ägarna anklagat honom för ”olämpligt beteende”.

Han får inget avgångsvederlag eftersom han avgick ”på egen begäran”.

Den tidigare finansministern (S) Pär Nuder lämnade förra veckan under uppseendeväckande former sin post som styrelseordförande i Skistar, det börsnoterade företaget som driver skidanläggningar i Sverige, Norge och Österrike.

Som ordförande hade Nuder ett årsarvode på 400 000 kronor – och han får nu ut 240 000 kronor för den tid han tjänstgjort. Alltså från den 1 september förra året, starten på verksamhetsåret 2018–2019, till den 13 mars i år, då han sade upp sig.

Arvode till avgångsdagen

– Pär Nuder får inget avgångsvederlag utan arvode till den dag han själv begärt utträde ur styrelsen. Det blir 240 000 kronor, säger Linda Morell, PR-chef på Skistar.

Pär Nuder är nöjd med detta.

”Jag har inga som helst krav på Skistar, utan önskar bolaget all framgång!” skriver han i ett mejl.

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, finns ingen tydlig praxis i sådana här fall eftersom så få styrelseledamöter avgår ”med buller och bång”. Generellt betalas inget avgångsvederlag ut till personer som lämnar sin post på eget initiativ, även om det funnits undantag, säger han. Dessutom är det i allmänhet bara anställda som får avgångsvederlag, inte styrelseledamöter.

”De borde åka ut oftare”

– Styrelsens ordförande och ledamöter får normalt sitt arvode en gång om året efter utfört arbete. Väldigt få ledamöter sparkas på det här sättet med buller och bång, säger Claes Hemberg.

Pär Nuder avgick efter anklagelser om ”olämpligt beteende” under skid-VM i Åre. Anklagelserna kom från ägarfamiljerna Erik och Mats Paulsson, enligt Göran Grosskopf, styrelseledamot i bolaget Ekhaga Utveckling som är Skistars huvudägare.

Grosskopf sade till flera medier att det rörde sig om flera fall av olämpligt uppförande från Nuders sida, men han ville inte gå in på detaljer. 

Nuder avvisar anklagelserna

– Ägarfamiljerna, Erik och Mats Paulsson, har var sin representant i form av Sara Karlsson och Fredrik Paulsson. De bägge var med på styrelsemötet och var fullkomligt eniga, sade Göran Grosskopf till Svenska Dagbladet.

Pär Nuder tillbakavisar alla anklagelser och säger till Dagens industri att en maktkamp inom familjen Paulsson har tvingat bort honom från ordförandeposten.

– Det här är en maktkamp som har pågått under flera års tid. Jag ombads gå in i styrelsen av Erik Paulsson och jag ombads att efterträda honom. Den andra grenen av familjen Paulsson, alltså Mats Paulsson och Fredrik Paulsson, har aldrig velat ha mig som ordförande, säger Nuder till Di.

”Illasinnade rykten”

– De (den andra grenen av familjen Paulsson, reds anm.) har nu placerat illasinnade rykten som helt saknar substans för att få bort mig, och det har de nu lyckats med, säger han.

Men i Skistars styrelse sluter man leden.

”Vi har inte uppfattat några som helst tecken på konflikt mellan ägarfamiljerna som tvärtom har varit helt eniga i uppfattning och agerande. Enigheten har också visats i att man gemensamt har engagerat Göran Grosskopf som rådgivare”, skriver styrelseledamoten Lena Apler i ett mejl.

”De allra såtaste vänner”

Och finansmannen Mats Qviberg, som länge samarbetat med bröderna Paulsson, svarar så här i ett mejl på Expressens fråga om huruvida det finns en tvist inom familjen:

”Erik och Mats Paulsson är de allra såtaste vänner och jag känner dem väl.”

Skistar vill inte kommentera Nuders version av händelseutvecklingen.

– Pär Nuder har inget med oss att göra längre. Han har avgått på eget initiativ, så vi har inget att kommentera, säger företagets PR-chef Linda Morell.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!