Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nuder petad efter ”olämpligt beteende”

Pär Nuder. Foto: OLLE SPORRONG
Torget i Åre. Foto: OLA ROCKBERG / OLA ROCKBERG, ROCKBERGS SKIDOR & OLA ROCKBERG

Tidigare finansministern Pär Nuder lämnade under onsdagen posten som ordförande i styrelsen för Skistar. 

Enligt ägaren ska Nuder ha ”uppvisat ett olämpligt beteende under VM i Åre och har inte längre styrelsens förtroende”.
– Jag har aldrig upplevt något skitigare, och då har jag trots allt varit i offentligheten i 40 års tid, säger Nuder till Expressen. 

På torsdagsmorgonen säger ägarfamiljens representant Göran Krosskopf till Sydsvenskan att det kan bli aktuellt med en polisanmälan mot Pär Nuder. 

Under onsdagseftermiddagen stod det klart att Pär Nuder lämnar sin post som ordförande i styrelsen för Skistar, efter anklagelser om att kan ska ha uppvisat ett olämpligt beteende under VM i Åre.

För Expressen slår Nuder tillbaka mot anklagelserna:
– De är helt grundlösa, det finns ingen som helst substans i dem. Det här är illasinnade rykten som har planterats för att skada mig, för att få bort mig som ordförande.

– Det här går tillbaka till en maktkamp inom familjen Paulsson som har pågått under flera års tid. Den ena grenen av familjen Paulsson har aldrig velat ha mig som styrelseordförande. Jag rekryterades till styrelsen av Erik Paulsson och jag efterträdde honom, men den andra grenen har aldrig velat ha mig.

– Nu väljer de det här sättet att avsätta mig, vilket jag är otroligt förvånad över. Jag har aldrig upplevt något skitigare, och då har jag trots allt varit i offentligheten i 40 års tid.

Enligt styrelseledamoten i Ekhaga Utveckling, Göran Grosskopf, står hela styrelsen i Skistar bakom beslutet att be Nuder lämna sin post.

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger Göran Grosskopf till SVT Nyheter.

Handlar om VM i Åre

Enligt Grosskopf ska händelserna där Nuder betett sig olämpligt ha inträffat under skid-VM i Åre i februari. 

På torsdagsmorgonen säger Grosskopf till Sydsvenskan att han inte utesluter en polisanmälan mot Pär Nuder. 

Han vill av hänsyn till de inblandade personerna inte gå in på några detaljer om vad anklagelserna gäller, men säger att det olämpliga uppträdandet riktat sig mot mer än en person och att ”ett rätt stort antal personer” bekräftat uppgifterna.

Den tidigare finansministern hävdar att det är en maktkamp inom Skistar som ligger bakom anklagelserna. 

För Expressen berättar Grosskopf att så inte är fallet:

– Det handlar om olämpligt beteende och därför fick Pär Nuder avgå. Jag har haft två samtal med honom och gav honom också betänketid. 

Pär Nuder säger att det rör sig om att han fallit offer för en maktkamp inom SkiStar?

– Det är helt felaktigt. Jag företräder både Mats och Erik Paulsson och det finns ingen maktkamp mellan de två.

Kort efter att uppgifterna om anklagelserna kom meddelades att Pär Nuder avgår från ordförandeposten.

”Skistars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur Skistars styrelse med omedelbar verkan”, framgår i ett pressmeddelande från Skistar.

Pär Nuder vidhåller att han inte gjort något olämpligt och att han inte vet vad som åsyftas:

– Jag har frågat dem och bett dem precisera vad det handlar om, men jag har inte fått något som helst svar om det.

De har inte kommit med några konkreta anklagelser som du har haft möjlighet att bemöta?

– Nej, nej, nej, nej.

Hur har du svarat dem?

– Jag har frågat om vad det här handlar om och jag har dragit slutsatsen att det handlar om något helt annat, att det handlar om den här maktkampen. 

– Om jag hade gjort något olämpligt i Åre så hade man väl gått fram till mig och sagt att ”hörru du, det där beteendet var inte särskilt lämpligt.” Men ingenting sådant skedde under det att jag var i Åre.

Pär Nuder anser att det inte funnits någon situation under Åre-vistelsen kan anses ha varit olämplig.

– Jag har definitivt inte betett mig på ett olämpligare vis än någon annan. Åre var fest, det var en fantastisk fest, men under de här 14 dagarna så deltog jag i två kungamiddagar och var värd för statsministern när vi diskuterade OS, jag var med på otaliga middagar med Internationella skidförbundet, jag såg varenda race, stod där och representerade Skistar. 

– Ingen hade någonsin någon som helst synpunkt på mig. Jag skötte mitt jobb.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!