Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu varnar polisen för nya bluffen: Ring inte tillbaka

En ny våg av bluffsamtal, företrädesvis från Afrika och Italien, har tagit fart. Nu varnar polisen: Ring inte tillbaka. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Det nya bedrägeriet går i korthet ut på att en telefonrobot ringer upp ett svenskt nummer. Ringer du tillbaka på numret så tjänar personen, i det sista ledet, pengar på det samtalet. (Bilden är en genrebild. Foto: Colourbox

En ny våg av bluffsamtal, företrädesvis från Afrika och Italien, har tagit fart.

Nu varnar polisen: Ring inte tillbaka. 

– Det har kommit i gång igen, men omfattningen är ännu okänd, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Flera av de misstänkta bluffsamtalen har italienska och afrikanska landsnummer, men det har även förekommit samtal från Armenien, Seychellerna och Salomonöarna.

– Det här började för några månader sedan, då var det Italien. Sedan försvann samtalen – nu har de kommit i gång igen, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. De flesta av samtalen kommer från afrikanska länder. 

DN var först med att uppmärksamma den nya vågen av mystiska samtal till svenska telefonanvändare.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: BROTTSCENTRALEN

Telefonrobot bakom samtalen

Det nya bedrägeriet går i korthet ut på att en telefonrobot ringer upp ett svenskt nummer. Ringer du tillbaka på numret så tjänar personen, i det sista ledet, pengar på det samtalet. 

– Om du ringer till Afrika så kanske det kostar tio kronor i minuten. Av det tar Telia någon krona. I slutändan, i de här bluffallen, finns det ett icke-existerande företag som tar, säg, 50 öre i minuten för att du ringer. Det är alltså vad de tjänar på att du ringer upp numret. Ta 50-öringen gånger någon miljon samtal – det är ju inte bara Sverige som är drabbade av det här.

Jan Olsson: "Var ytterst vaksam"

De kan alltså inte tjäna några pengar om man inte ringer tillbaka?

– Nej, det gör de inte.

Jan Olsson säger att man ska vara ytterst vaksam om man får ett samtal från ett nummer från utlandet.

– Man ska inte ringa tillbaka om man inte exempelvis är övertygad om att ens barn är på semester från det uppringande landet. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!