Fredrik Christianssen, riksdagsman för centern: ”Jag hade inte tillräcklig kännedom om regelverket.”
Fredrik Christianssen, riksdagsman för centern: ”Jag hade inte tillräcklig kännedom om regelverket.”

Nu träder fler politiker fram om sina SJ-kort

Publicerad

Den moderate partisekreteraren Tomas Tobés ”SJ-affär” har skickat orosvågor genom riksdagskorridorerna.

Bland de som utrustats med SJ:s årskort tycks det finns fler som brutit mot riksdagens interna regelverket.

– Jag har gjort fel och skyndsamt vill korrigera det, skriver centerriksdagsmannen Fredrik Christensson till riksdagskansliet.

Det är sammanlagt 189 riksdagsledamöter som utrustats med SJ:s årskort i olika graderingar. Guld är det finaste, därefter Silver Plus och Silver.

Fredrik Christensson, från Lysekil, är Centerns nationella talesperson för ungas jobb, högre utbildning och forskning. Han är även ordförande för Centerpartiet Fyrbodal och vice ordförande för Centerpartiet Västra Götaland.

 

LÄS MER: C-toppen erkänner – handlade för poängen

 

Efter Expressens avslöjande om den moderate toppolitikern Tomas Tobé, som felaktiga utnyttjat av sitt tjänstekort på SJ i strid med regelverket och att han växlat in bonuspoäng mot bland annat vin och resor för en ''närstående'', har många riksdagsmän med det åtråvärda kortet börjat gå igenom sina kontoutdrag från bonussystemet hos SJ.

Tydliga föreskrifter

Trots tydliga föreskrifter tycks flera riksdagsledamöter inte känna till att de inte får använda bonuspoängen privat.

En av dem är just Fredrik Christensson som valdes in i riksdagen efter valet hösten 2014. Han är utrustad med ett Silver Plus årskort hos SJ vilket bland annat ger honom fria resor med SJ i både 1 och 2 klass.

 

LÄS OCKSÅ: Åklagare ska granska M-toppens bruk av SJ-kortet

 

I dag klockan 11.03 skickade Christensson ett mejl till de ansvariga på riksdagen. Han hade då upptäckt att han brutit mot föreskrifterna.

''Jag inser efter att frågan har uppmärksammats att jag har gjort fel och skyndsamt vill korrigera det'', skriver han i mejlet.

MEJLET: ”Jag har gjort fel och vill korrigera mig.”

 

När Dina Pengar pratar med riksdagsmannen säger han:

– Jag hade inte tillräcklig kännedom om regelverket. När jag såg vad som gäller så åtgärdade jag det direkt. Ett snabbt överslag tror jag visar att det rör sig om ett värde på 700 till 800 kronor, säger Fredrik Christensson.

Köpte mat och dryck

Det rör sig om inköp av mat och dryck under tjänsteresor under 2016 och 2017.

• Under 2016 handlade han mat vid tre tillfällen för sammanlagt 10 300 priopoäng.

• I år handlar det om inköp vid fem tillfällen där han betalt 20 900 poäng av riksdagens poäng från sitt SJ-kort.

Inga summor finns angivna. Och till skillnad från Tomas Tobé tycks Fredrik Christensson inte ha missbrukat SJ-kortet för privatresor eller växlat in poäng mot resor för utomstående.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen