Trots de höga kommunchefslönerna så är lönerna fortsatt låga jämfört med de som finns inom privat sektor. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopTrots de höga kommunchefslönerna så är lönerna fortsatt låga jämfört med de som finns inom privat sektor. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Trots de höga kommunchefslönerna så är lönerna fortsatt låga jämfört med de som finns inom privat sektor. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Kvinnor på höga kommunala poster tjänar mer nu än sina manliga motsvarigheter enligt en kartläggning från tidningen Dagens samhälle. Foto: Eric Audras/ ColurboxKvinnor på höga kommunala poster tjänar mer nu än sina manliga motsvarigheter enligt en kartläggning från tidningen Dagens samhälle. Foto: Eric Audras/ Colurbox
Kvinnor på höga kommunala poster tjänar mer nu än sina manliga motsvarigheter enligt en kartläggning från tidningen Dagens samhälle.  Foto: Eric Audras/ Colurbox

Nu tjänar kvinnliga chefer mer än manliga

Publicerad

Nu har det hänt – kvinnliga kommunchefer och toppolitiker tjänar mer än sina manliga motsvarigheter.

Det visar en kartläggning som tidningen Dagens Samhälle gjort.

– Att de ofta är mer välutbildade än männen vet vi, säger fackförbundets ordförande Annika Elias till tidningen.

Kartläggningen visar också att 39 kommunchefer har en lön på över 100 000 kronor.

Enligt en undersökning som Dagens Samhälle gjort tjänar kvinnorna på höga kommunala poster nu mer än de män som innehar motsvarande poster. Det är lönesättningen för kommunernas kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i januari månad som undersökts.

Högre lön på senare tid

En av anledningarna till den nya trenden kan handla om när i tid som chefsposterna tillsatts.

– När kommunchefer rekryterats har det på senare tid varit klart fler kvinnor än män. Att kvinnorna fått jobbet senare förklarar att lönerna ligger högre, säger ordförande i Kommunaldirektörernas förening, Staffan Isling, till tidningen Dagens Samhälle.

En liknande faktor kan också finnas när det gäller politikersidan. De större städerna, där arvodena ligger högre, får fler och fler kvinnliga toppolitiker.

Lön på över 100 000

Samtidigt växer också skillnaderna mellan just chefslönerna och de arvoden som går till kommunernas politiker. Enligt tidningens kartläggning har 39 kommunchefer en lön på över 100 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra för två år sedan var 27 stycken.

Av landets ledande kommunpolitiker är det bara en som har en motsvarande lön. Även det en kvinna – Karin Wanngård (S), som är finansborgarråd i Stockholm.

Skillnad mot privat sektor

Trots att kommunchefsIönerna är höga ligger de ändå på en lägre nivå än de löner som finns för motsvarande chefer inom privat sektor. Det visar lönestatistik från fackförbundet Ledarna, som Dagens Samhälle tagit del av.

– Skillnaden mot den privata sektorn är inte rimlig, kommunerna måste kunna konkurrera om de bästa cheferna, säger fackförbundets ordförande Annika Elias till tidningen.

Hon berättar också att det inom privat sektor inte finns samma trend när det gäller lönesättningen för kvinnor och män. Där är det fortfarande männen som tjänar mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen