Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryptosvenskens advokat: Han har det tufft i häktet

Greenwood levde lyxliv och flög världen runt för att värva nya investerare.Foto: Onecoin / Youtube
Bulgariskan Rigna Ignatova och svenske Sebastian Greenwood anklagas för att ha lurat in 100 000-tals investerare i en pyramidbluff.
Sebastian Greenwood sitter frihetsberövad i häktet på Manhattan, där Jeffrey Epstein dog i fjol.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På fredagen hördes den så kallade kryptosvensken  Sebastian Greenwood, 43, av en domare i New York i en förberedande förhandling.

Greenwood har suttit isolerad i häkte i 19 månader.

– Han kämpar på så gott han kan. Det är väldigt tuffa förhållanden på MCC-häktet på Manhattan, uppger förvarsadvokaten Bruce Barket för Expressen.

Sebastian Greenwood, 43, från Östermalm i Stockholm anklagas för att ha varit med och blåst investerare på mångmiljardbelopp i den globala Onecoin-bluffen. Han suttit häktad i 19 månader i väntan på rättegång.

Men på fredagsmorgonen, lokal tid, hölls en förberedande förhandling på telefon i New York. Expressen kunde följa samtalen via en uppkoppling för medier och åhörare.

Deltog via telefon i häktet

På grund av coronarestriktioner deltog Sebastian Greenwood på telefon från häktet på Manhattan.

När kan kopplas in vet han inte först att ljudet går ut till övriga merverkande.

– Ska jag vara kvar på linjen eller vad? hör man honom fråga någon i häktesrummet.

Sedan bekräftar han för domaren att han är på plats och att han informerats av sin advokat om förhandlingen.

– God morgon, hälsar svensken med pigg röst.

Därefter är det åklagarsidan, företrädd av Nicholas Folly och Christopher DiMase, som tar över ordet. Åklagarna pratar, utan att gå in på några detaljer, om möjligheten till en ”pretrial resolution” med svensken. Alltså en uppgörelse i stället för full rättegång.

Åklagaren inser dock att försvarssidan kommer att behöva mer tid innan man går vidare till en sådan diskussion.

Greenwoods advokat Bruce Barket påpekar för domaren att försvaret är frustrerat över att man haft så få tillfällen att prata med klienten. Ungefär var tionde dag kan man ordna ett videomöte, och det är långt ifrån tillräckligt, konstaterar han.

Domaren Edgardo Ramos säger att han ska se vad kan göra, men påpekar att pandemin försvårar allt.

Den förberedande förhandlingen varar i knappt 20 minuter och ett nytt datum bestäms i oktober.

”Han kämpar på”

Efter förhandlingen kommenterar försvarsadvokaten åklagarsidans utspel om en uppgörelse för Expressen. Han tonar ned det.

– Varje fall har en möjlighet till ”uppgörelse”, men det ska inte övertolkas, uppger Bruce Barket.

Greenwood har bytt advokat flera gånger och Barkets team tillsattes i maj. Försvarssidan har ännu inte haft möjlighet att läsa in sig på allt utredningsmaterial och mycket arbete återstår.

– Problemen med att få träffa klienten saktar ned hastigheten i hela processen, förklarar Barket.

Hur mår din klient efter många månader, isolerad i häkte?

– Greenwood kämpar på så gott han kan. Det är väldigt tuffa förhållanden på MCC-häktet på Manhattan, svarar Barket.

Kan ha omsatt 40 miljarder

Det var hösten 2018 svensken greps i Thailand på begäran av FBI. Enligt åtalet är Greenwood misstänkt på fem punkter:  Stämpling till penningtvätt, stämpling till IT-bedrägeri, IT-bedrägeri, stämpling till investeringsbedrägeri och investeringsbedrägeri.

Det handlar om en världsomspännande härva där Greenwood och en annan misstänkt huvudperson, bulgariskan Ruja Ignatova, i ett slags pyramidspel ska ha lurat 100 000-tals personer att investera i så kallade utbildningspaket som skulle vara vägen in den påhittade kryptovalutan Onecoin.

Brodern ”sålde ut” henne

Nya medlemmar värvades vid påkostade tillställningar som liknade väckelsemöten. Sebastian Greenwood flög runt i privatjet, dök upp på möten med uppåt tusen besökare, och predikade säljbudskapet. Enligt amerikanska domstolshandlingar kan verksamheten ha omsatt så mycket som 40 miljarder kronor.

Ruja Ignatova, som blivit omskriven av världens medier som ”Kryptodrottningen”, är alltjämt försvunnen och efterlyst av myndigheterna i USA. 

Hon försvann redan i oktober 2017 och hennes del i verksamheten togs då över av brodern Konstantin. Denne har under hot om 90 års fängelse samarbetat med åklagarna i utredningen och gett dem uppgifter om systern och upplägget i Onecoin-härvan.

Möjligen vill man ha en liknande deal med Sebastian Greenwood.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!