Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska taxijätten börja med elsparkcyklar

Taxijätten Uber lägger in en ny tjänst i appen så man kan låsa upp en elsparkcykel.
Foto: SHUTTERSTOCK

Taxitjänsten Uber ger sin in i konkurrensen om elscooterkunderna.

Via uberappen ska man kunna hyra en eldriven tvåhjuling i Stockholm och Malmö.

Ubers app blir ett starkt konkurrensmedel när man i samarbete med elscooterföretaget Lime introducerar den nya tjänsten till kunder i Stockholm och Malmö.

Välj mellan taxi och elscooter i appen

– Vi är väldigt glada över att kunna introducera nya enkla sätt för människor att ta sig runt i Stockholm och Malmö, utan att de behöver äga en bil, säger Billy Guernier, på Uber i ett pressmeddelande.

– Genom att integrera Lime i Uber-appen kan vi nu erbjuda våra användare ytterligare ett snabbt och prisvärt transportalternativ.

Limetjänsten integreras så att man kan låsa upp elsparkcyklarna direkt i Ubers app. Man kan då välja mellan taxi eller elfordonet. Men Limes egen app kommer att finnas kvar.

Introduceras i sju städer i Europa

 Lime och Uber har sedan tidigare ett liknande samarbete i USA. Nu tar man det till Europa med lansering i bland annat Polen, Tjeckien, Österrike och Sverige.

I Sverige är det bara i Stockholm och Malmö som tjänsten finns inledningsvis.

Uber har tidigare öppnat för att starta ett samarbete med det svenska elcooterbolaget Voi som var först på den svenska marknaden. Men i slutändan valde man amerikanska Lime.

Marknaden för elsparkcyklar har vuxit snabbt i Sverige där tidvis fem olika aktörer konkurrerat om kunderna.

Kritik efter många olyckor och p-slarv

Samtidigt kritiseras trenden för att fordonen parkeras slarvigt på gångbanor och trottoarer och för att antalet olyckor ökat kraftigt. Kort livslängd på elsparkcyklarna har också fått kritik ur ett hållbarhetsperspektiv.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!