Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu ska taxijätten börja med elsparkcyklar

Taxijätten Uber lägger in en ny tjänst i appen så man kan låsa upp en elsparkcykel.
Foto: SHUTTERSTOCK

Taxitjänsten Uber ger sin in i konkurrensen om elscooterkunderna.

Via uberappen ska man kunna hyra en eldriven tvåhjuling i Stockholm och Malmö.

Ubers app blir ett starkt konkurrensmedel när man i samarbete med elscooterföretaget Lime introducerar den nya tjänsten till kunder i Stockholm och Malmö.

Välj mellan taxi och elscooter i appen

– Vi är väldigt glada över att kunna introducera nya enkla sätt för människor att ta sig runt i Stockholm och Malmö, utan att de behöver äga en bil, säger Billy Guernier, på Uber i ett pressmeddelande.

– Genom att integrera Lime i Uber-appen kan vi nu erbjuda våra användare ytterligare ett snabbt och prisvärt transportalternativ.

Limetjänsten integreras så att man kan låsa upp elsparkcyklarna direkt i Ubers app. Man kan då välja mellan taxi eller elfordonet. Men Limes egen app kommer att finnas kvar.

Introduceras i sju städer i Europa

 Lime och Uber har sedan tidigare ett liknande samarbete i USA. Nu tar man det till Europa med lansering i bland annat Polen, Tjeckien, Österrike och Sverige.

I Sverige är det bara i Stockholm och Malmö som tjänsten finns inledningsvis.

Uber har tidigare öppnat för att starta ett samarbete med det svenska elcooterbolaget Voi som var först på den svenska marknaden. Men i slutändan valde man amerikanska Lime.

Marknaden för elsparkcyklar har vuxit snabbt i Sverige där tidvis fem olika aktörer konkurrerat om kunderna.

Kritik efter många olyckor och p-slarv

Samtidigt kritiseras trenden för att fordonen parkeras slarvigt på gångbanor och trottoarer och för att antalet olyckor ökat kraftigt. Kort livslängd på elsparkcyklarna har också fått kritik ur ett hållbarhetsperspektiv.