Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva och Efva säljer våningen i New York

Eva Dahlgren och Efva Attling säljer våningen i New York.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Takvåningen har en rejäl takterrass med utsikt över New York skyline.Foto: Google Maps / Google Maps

Eva Dahlgren och Efva Attling beslutade att lämna New York och nu ligger deras exklusiva takvåning i East Village på Manhattan ute till försäljning

Pris: 18 miljoner kronor.

– Nu känns allt med Amerika rätt främmande, särskilt för en svensk. Mänskliga relationer, hela den amerikanska kulturen, politiken, säger Eva Dahlgren till DN om beslutet att sälja.

Artisten och smyckedesignern köpte våningen 2011 enligt handlingar som registrerades hos New York City department of finance.

Prissumman var då 1,4 miljoner dollar. Det nu begärda priset är 2 050 000 dollar, så det blir en nätt liten vinst på motsvarande 5,7 miljoner kronor räknat i dagens valutakurs.  

Privat takterrass en trappa upp

Eva Dahlgren och Efva Attling köpte bostaden 2011.Foto: Skärmdump

Fyrarummaren ligger i trendiga East Village på Manhattan, ett område känt för sina många krogar, barer, butiker och brokiga folkliv.

Våningen har en bostadsyta på 186 kvadratmeter med en privat takterrass på 74 kvadratmeter en trappa upp. Där har man en vidunderlig utsikt över New Yorks skyline och kvarteren i Alphabet City, som enklaven på nedre östra Manhattan också kallas.

Fyrarummaren med takterrass ligger ute till försäljning för 2 050 000 dollar, eller cirka 17,9 miljoner kronor.Foto: Faksimil av bostadsannonsen

Eva Dahlgren, 60, och Efva Attling, 68, köpte våningen i samband med att Attling öppnade butik för att sälja sina smycken på Manhattan.

– Det var en väldigt bra ekonomisk lösning, i stället för att bo på hotell. Att få vara i fred och skapa är jättebetydelsefullt. På Manhattan kan jag bara försvinna bland alla härliga människor, sade Efva Attling till Expressen i samband med flytten till USA.

Paret har stortrivts i världsstaden där de bodde i sju år samtidigt som de tidvis pendlat till Stockholm.

Men tiderna förändras. Redan 2016 sade Eva Dahlgren i en intervju med Göteborgs-Posten att om Donald Trump vinner presidentvalet i USA flyttar hon och hustrun tillbaka till Sverige.

Trump vann som bekant och Eva Dahlgren berättar i en ny stor intervju i DN att hon inte gillar hur USA förändrats. Därför packades till slut flyttkartongerna för två år sedan.

”New York började falla itu”

– Det kändes verkligen som om USA var på väg mot något nytt de där första åren. Det var ett tåg mot framtiden, känslan av en ung nation som bygger en bättre demokrati! Och det var fantastiskt att få vara med om. Men sedan tog det bara slut. Nu känns allt med Amerika rätt främmande, särskilt för en svensk. Mänskliga relationer, hela den amerikanska kulturen, politiken, säger Dahlgren i intervjun och tillägger:

– Även New York förändrades mycket. Allt blev dyrare, mer gentrifierat och ojämlikheten bredde ut sig. New York började falla itu.

Expressen har sökt Eva Dahlgren och Efva Attling.

”Eva Dahlgren har ingen ytterligare kommentar”, svarar Pernilla Thaagard, Dahlgrens talesperson vid Blixten & Co.

 

Eva Dahlgren och Efva Attling

Ingick partnerskap 1996 och äktenskap genom borgerlig vigsel 2009 .

Har bostäder på Södermalm i Stockholm, i Stockholms skärgård samt hus i Italien och våning i New York (under försäljning).

Eva Dahlgren är aktuell med nya albumet ”Evaluation” den 28 augusti.

Efva Attling är smyckedesigner och hennes produkter säljs över hela världen. 2019 omsatte Efva Attling Stockholm AB 58 miljoner kronor. Bolaget har 68 miljoner i tillgångar. Efva Attling Strategi AB omsatte 65 miljoner kronor och har 72 miljoner i tillgångar. Båda bolagen rapporterade minusresultat för 2019.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!