Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expert: ”En tidsfråga innan räntehöjningen skjuts framåt”

Räntebanan är en prognos, inget löfte, sa riksbankchefen Stefan Ingves efter dagens besked om att styrräntan kan komma att höjas i slutet av året. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Landeborn, sparekonom p Danske Bank, utesluter inte att Riksbanken kan komma att tvingas sänka styrräntan. Foto: - - / SBAB / PRESSBILD

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad.

Första räntehöjningen väntas tidigast i slutet av året.

Den svenska kronan stärks med drygt 4 öre mot både dollarn och euron efter morgonens besked från Riksbanken.

– Det var oväntat att Riksbanken inte sköt på den planerade räntehöjningen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

När det gäller Sveriges låntagare som undrar vart boräntorna ska ta vägen framöver har Maria Landeborn bara ett råd:

- Sitt still i båten.

När Riksbanken kom med sitt räntebesked på onsdagsmorgonen så signalerade man inga förändringar utan håller fast vid den utlagda kursen.

”Konjunkturen i Sverige är fortsatt stark och inflationen är vid målet på 2 procent. Osäkerheten i omvärlden har ökat men ny information sedan det penningpolitiska beslutet i april har sammantaget inte föranlett några större revideringar av prognoserna. Med fortsatt stöd från penningpolitiken bedöms förutsättningarna vara goda för att inflationen ska vara nära målet även framöver”.

Riksbanken, som var enig i sitt beslut, ändrar inte heller på sitt tidigare besked om att en räntehöjning kommer tidigast i slutet av året eller i början av nästa år.

– Räntebanan är en prognos, inget löfte. Blir utvecklingen en annan än vad vi tror får naturligtvis efter bästa förmåga, hantera det den dagen. Bilden sommaren 2019 är att vi har en god konjunktur och inflation vid målet. Men det råder ganska stor osäkerhet i omvärlden, sa riksbankchefen Stefan Ingves vid presskonferensen på förmiddagen.

Kursen ligger fast för riksbankchefen Stefan Ingves. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksbanken är fullt medveten om världen utanför med risk för till exempel upptrappat handelskrig mellan USA och Kina.  Och mycket kan ändras vilket Riksbanken också markerar:

” Riskerna kring omvärldsutvecklingen kan dock ha bäring på konjunktur- och inflationsutsikterna även för Sverige. Nedgången i omvärldens obligationsräntor kan tyda på att det globala ränteläget framöver kommer att vara lågt under en ännu längre tid. Detta understryker vikten av att gå försiktigt fram med penningpolitiken. Om förutsättningarna för inflationen skulle ändras kommer penningpolitiken att anpassas”. 

Den sista meningen antyder att det finns risk att inflationen försvagas på grund av svag ekonomisk tillväxt vilket gör att man i så fall måste agera också kanske till och med sänka räntan.

Kronan tog ett glädjeskutt

Riksbankens besked fick svenska kronan att ta ett litet ryck uppåt. Kronan gick från 9,36 mot dollarn till 9,32 kronor per dollar. Euron gick motsvarande väg där kronan stärkts från 10,56 kronor per till 10,51 kronor. 

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, utesluter inte att Riksbanken kan komma att tvingas sänka räntan. Foto: SBAB

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank tror dock att Stefan Ingves och övriga i direktionen inte kan hålla fast vid planen om en första räntehöjning i slutet av året.

– Det var oväntat att Riksbanken inte sköt på den planerade räntehöjningen. Men även om man inte sköt på räntehöjningen den här gången så pratar man om osäkerheter i omvärlden. Och jag tror det bara är en tidsfråga innan räntehöjningen skjuts framåt som man har tvingats göra så många gånger förut.

Varför signalerade Riksbanken inte att man skjuter på den planerade höjningen?

– Jag tror att det handlar om att det ligger ett halvår fram i tiden. Man känner att man har tid på sig att avvakta mer information hur det här påverkar både den globala ekonomin och hur svensk ekonomi påverkas.

Utesluter inte en räntesänkning

Den svenska tillväxten och den inhemska inflationen ligger också i linje med Riksbankens prognoser.

– Der gör också att Riksbanken inte har någon stress att skjuta på räntehöjningen, säger Maria Landeborn.

Maria Landeborn utesluter inte att Riksbanken till och med kan komma att sänka räntan framöver.

Riksbanken har inte höjt reproräntan sedan den 20 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till minus 0,25 procent.

Vid mötet i april sänkte Riksbanken sin räntebana så att nästa höjning förväntades komma senare och räntehöjningarna därefter ska ske i en långsammare takt.

Läger är dock inte alltför enkelt att analysera för Riksbankens experter: I december när banken höjde Reproräntan för första gången på sju år lät det så här:

”Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019”.

I februari 2015 införde Riksbanken för första gången negativ reporänta i Sverige, då man sänkte den från 0 till minus 0,10 procent. Ett år senare sänktes den till minus 0,5 procent för att vända uppåt i december till minus 0,25 procent.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!