Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Feds besked om räntan: Ändras inte

Fed-chefen Jerome Powell.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Under kvällen ska USA:s centralbank Federal Reserve ge besked om nästa räntehöjning.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Foto: DAN COLEMAN / NORDEA

USA:s centralbank Federal Reserve har gett besked om räntan – som lämnas oförändrad.

Som väntat handlar Feds besked snarare om att höjningar kan komma framöver.

– De håller sig till det de har sagt och kommer att marschera i lugn takt, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Precis som analytiker spått blev det inga omedelbara räntehöjningar när Fed på onsdagskvällen kom med sitt besked. I stället gavs signaler om framtiden. Budskapet från Fed-chefen Jerome Powell var att det ”snart kommer vara lämpligt” att införa höjningar.

Nästa gång Fed håller möte är i mars.

”Men inflation på drygt två procent och en stark arbetsmarknad, förväntar sig kommittén att det snart kommer att vara lämpligt att höja målintervallet för den federala fondräntan”, skriver Fed i ett uttalande.

Fed har hittills bara flaggat för tre räntehöjningar, upp från dagens räntenivå på 0 till 0,25 procent. Bland analytiker talas det samtidigt om fyra eller fem höjningar. Detta grundas i att inflationen i USA stigit till den högsta nivån på nästan 40 år, och att Fed anser att USA:s ekonomi klarar sig utan ytterligare penningpolitiskt stöd.

Sparare kan vänta sig räntehöjningar

Enligt Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, lär marknaden vara nöjd med onsdagens besked.

– Det är nog en liten lättnadens suck att vi har kommit till det här mötet. Det första var inget konstigt om jag ska uttrycka mig på det sättet, säger han.

Annika Winsth chefsekonom på Nordea, instämmer. Hon säger att svenska hushåll och sparare på kort sikt kan vänta sig att förändringar kommer att ske lugnt och metodiskt.

På längre sikt får sparare vänta sig ett antal räntehöjningar.

– Det ska man utgå ifrån. Det handlar inte bara om räntan, utan Fed kommer också att minska sina köp. De har köpt mycket papper för att stötta långräntorna. När man köper papper trycker man ner räntor med längre löptider. Så detta påverkar också hushållen, inte minst de som är skuldsatta, säger hon.

Redan nu syns en effekt i Sverige, då flera banker höjt bolåneräntorna.

– Är man placerare i stället betyder högre räntor att du kan få lika avkastning till lägre risk. Då ska många flytta från aktiemarknaden till räntepapper, säger Annika Winsth.

”De kommer att vara oerhört lyhörda”

Mattias Isakson lyfter också vad som kan slå fel för finansmarknaden med kommande besked.

– Det finansmarknaden inte vill se är att man gör några policymisstag, det vill säga att man höjer räntan för snabbt eller för aggressivt samtidigt som ekonomin tappar fart.

Annika Winsth säger att policymisstag inte går att utesluta. Hon tror dock att Fed kommer att fortsätta ge lugna, metodiska besked till marknaden.

– De kommer att vara oerhört lyhörda. Fed vill inte hamna i historieböckerna som den som knäckte aktiemarknaden när man precis hade kommit ut ur pandemin, säger hon.

Hennes tips till svenska sparare som vill följa utvecklingen är att främst lyssna till beskeden från Fed.

– Är det något man ska följa, om man är lat men ändå vill ha koll, då är det amerikanska centralbanken. Vad de säger är absolut viktigast framöver.