Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kommer e-kronan – ersätter sedlar och mynt

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.
Snart ett minne blott? Stefan Ingves med en bunt sedlar.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ett nytt videoinspelat tal tar riksbankschef Stefan Ingves det till nästa nivå och talar om en total utfasning av de gamla kontanterna – till förmån för e-krona. Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken genomför en tvåårig utredning kring e-krona som är en variant på kryptovalutan bitcoinFoto: Riksbanken

Nu öppnar riksbankschef Stefan Ingves dörren för e-kronan - en svensk variant på kryptovalutan bitcoin som kan ersätta sedlar och mynt.

Orsaken är att användandet av gamla kontanter är på utdöende. 

– Vi behöver analysera frågeställningen om vi ska introducera någon form av elektroniska kontanter, säger Stefan Ingves, som samtidigt varnar för bitcoin-hysteri.

Sedan tidigare är det känt att Riksbanken utreder om de ska utveckla en svensk motsvarighet till den digitala kryptovalutan bitcoin – kallad e-krona. 

Men Riksbankschefen Stefan Ingves har inga höga tankar om just bitcoin, som han ser som ett spekulationsobjekt 

– Men bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok, säger riksbankschefen Stefan Ingves om kryptovalutan till Dagens Nyheter. 

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om bitcoin

 

Under hösten släppte Riksbanken en rapport om hur e-kronan skulle kunna utformas. Där talades det om att valutan i huvudsak skulle kunna användas för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter. 

Och i förra veckan uttalade sig Cecilia Skingsley, vice riksbankschef om e-kronan. 

– Behöver vi en digital krona eller ej? Det är själva poängen med e-kroneprojektet, sa hon till Svenska Dagbladet. 

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.

 

Ingves om gamla kontanterna: "Minskar mycket, mycket kraftigt"

Men i ett nytt videoinspelat tal tar riksbankschef Stefan Ingves det till nästa nivå och talar om en total utfasning av de gamla kontanterna – till förmån för e-krona. 

– Skälet till det är att för närvarande så minskar det fysiska användandet av sedlar och mynt mycket, mycket kraftigt. Den svenska ekonomin är ganska annorlunda jämfört med andra jämförbara länder och det gör att vi behöver analysera frågeställningen om vi ska introducera någon form av elektroniska kontanter i stället som täcker nästan all centralbanksverksamhet, säger Stefan Ingves, som menar att e-kronan kommer kommer få betydligt större effekter än hur vi handlar i matbutiken eller betalar räkningar. 

 

LÄS MER: Bankchefen: "Vi kommer inte ta betalt för Swish" 

 

Kort, Swish, Samsung Pay och Apple Pay tar över betalningarna   

Samtidigt som de gamla kontanterna är på väg att fasas ut så har de traditionella betalkorten fått konkurrens av betalsystem som Swish, som samägs av de svenska storbankerna, och delvis av betallösningar som Samsung Pay och Apple Pay. 

Riksbankens planer på en e-krona ligger därför rätt i tiden. 

–  Det tangerar frågor kring betalningssystemet, hur lätt eller svårt ska det vara att betala, kring finansiell stabilitet och ytterst kommer kan frågeställningen faktiskt också beröra hur vi utövar penningpolitik, säger Stefan Ingves. 

 

LÄS MER: Tvillingarna är världens första bitcoin-miljardärer

 

Stefan Ingves: "Finns många goda skäl att utreda frågan"

Riksbankens tvååriga utredning kring e-krona är pågående, men att döma av Stefan Ingves tal är fysiska kontanter något som inte har framtiden för sig. 

– Det här är en fråga som tilldrar sig stort intresse i Sverige eftersom många är väl medvetna om att kontanterna håller på att minska kraftigt eller framöver till och med försvinna. Så av den anledningens finns det många goda skäl hos oss på Riksbanken att utreda den här frågan och sedan får vi se längre fram vad vi egentligen kommer att göra och var den här frågan tar vägen, säger Ingves. 

 

LÄS MER: E-kronan kan bli verklighet inom några år

 

Raketartad värdeökning de senaste åren – så fungerar bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har under det senaste året upplevt en explosionsartad värdeökning. För ett år sedan var en bitcoin värd cirka 750 dollar – under fredagsförmiddagen var den värd cirka 16 500 dollar, eller drygt 140 000 svenska kronor. 

Dina bitcoin ligger i plånboken på datorn. Du är ombedd att göra backup ofta, för kraschar datorn, eller om den digitala plånboken försvinner blir du av med dina bitcoin. 

Dina pengar är inte skyddade vid en konkurs, vilket de skulle vara om du hade dem i en svensk bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin. 

Om Riksbanken gör verklighet av planerna på en e-krona så planerar man att släpa en speciell app som för över de digitala pengarna vid transaktioner. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!