Regeringen vill införa skatt på plastkassar

Regeringen vill införa en skatt på tre kronor för vanliga plastkassar.
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Förslaget ingår i avtalet mellan S, MP, C och L.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Regeringen vill tillsammans med C och L införa en skatt på 3 kronor för vanliga plastbärkassar under 2020.

Skatten ska syfta till att minska nedskräpningen, plastförbrukningen och påverkan på klimatet.

Men vid Svensk Dagligvaruhandel tas satsningen emot med skepticism.

– Jag tror att man ser det som en skatteintäkt i stället för ett miljöförslag, säger vd:n Karin Brynell.

Förslaget om en skatt på plastbärkassar vid 2020 är en del av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Målet med skatten är att minska nedskräpningen och spridningen av mikroplaster i naturen. Samtidigt är det också en satsning för att nå EU:s mål om att minska förbrukningen av plastbärkassar till max 40 stycken per person och år fram tills 2025. 

– Vi vet ju att plastförorening och plastskräp är ett jättestort miljöproblem. Varje dag strandar det valar och delfiner som har magarna fulla med plastpåsar. Det är ett problem som vi måste komma till bukt med och då tror vi att det är en bra lösning att ta en högre avgift, en skatt på plastkassar, så att man både kan få in intäkter för att kunna rensa upp i naturen, men också se till att människor använder mer miljövänliga alternativ, säger biträdande finansminister Per Bolund till Expressen Tv.

Plastkassar skattas med tre kronor

Enligt förslaget skulle den vanligaste typen av plastkassar, alltså sådana som oftast hittas i butikerna, skattas med tre kronor per bärkasse.

Plastbärkassar som är tunnare är 15 mikrometer och som har en volym på max fem liter skattas samtidigt med 30 öre per kasse.

Hör ministern kommenterar regeringens förslag.

De enda typer av plastkassar som inte omfattas av den nya skatten är plastbärkassar som används flera gånger, samt vanliga soppåsar.

Enligt förslaget ska det inte vara konsumenten som blir skatteskyldig, utan de som tillverkar eller importerar plastbärkassarna.

Svensk Dagligvaruhandel är kritisk

Men Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, är kritisk till förslaget.

– Det hade varit mer logiskt om skatten hade differentierats. Det är dyrare att ta fram en plastkasse av återvunnen plast än fossilplast, men om skatten är densamma så försvinner incitamentet. Man hade verkligen kunnat hjälpa till med skatten som ett styrmedel i stället, säger hon.

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.
Foto: WWW.BJORNFOTOGRAF.SE

Karin Brynell säger att branschorganisationen varit med i förhandlingarna inför förslaget, och att man då framlagt organisationens invändningar. Trots det landade regeringen, C och L i en skatt som även kommer att slå mot de miljövänligare plastkassarna.

– Vi har verkligen försökt att påverka och förklara vår ståndpunkt. Det handlar om att ge industrin lite incitament att göra miljöåtgärder. Vi gör massa saker för miljön och känner man att det inte belönas från politikerna så minskar de incitamenten.

”Kommer att bli en dyrare påse”

Hon resonerar att förslaget utformats på sättet det gjort för att möta EU-direktiven om minskad plastkassekonsumtion och minskad nedskräpning. Samtidigt menar hon att svenskar är kända för att använda om sina plastkassar, bland annat som soppåsar.

Karin Brynell vd på Svensk dagligvaruhandel om förslaget.

– Om man tittar på topp tio saker som skräpar ner, då är inte plastbärkassen en av dem. Det är snarare andra plastprodukter som plastbestick, fimpar, tuggummi och sådant där.

Hur kommer det här att slå mot konsumenterna?

– Det är klart att det kommer att bli en dyrare påse och där kommer de naturligtvis att minska sin förbrukning. Sedan kan det också vara svårt att förstå när det står på kassen att den är återvunnen, men så ska man ändå betala 7 kronor för den. 

Per Bolund: ”Går över till andra material”

Per Bolund håller med om att bioplastpåsarna inte innebär en fara för klimatet. Däremot menar han att de utgör en del av nedskräpningen.

– De som är gjorda är bioplast är bättre för att de inte har samma fossila ursprung och därmed inte bidrar till klimatförändringen. Men problemet med nedskräpning är tyvärr lika stort ofta. De plastkassarna blir kvar länge i naturen, de förstör också för djurlivet, säger den biträdande finansministern.

Expressen frågade matbutikskunderna om det nya förslaget.

Han tror inte att skatten på bioplastpåsarna kommer att leda till att aktörer inom handeln går tillbaka till de billigare fossilplastpåsarna.

– Vi tror att det snarare kommer göra att man går över till andra material, som papper. Vi tror också att det kommer leda till att konsumenter tar med våra egna kassar, till exempel begagnade kassar eller kassar som vi har hemma, säger Per Bolund till Expressen Tv.


NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!