Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu höjs taket: Så mycket mer får du i sjukpenning

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
När inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs i juli kommer hundratusentals svenskar att få högre sjukpenning.
Foto: CHRISTINE OLSSON / JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs i juli vilket gör att hundratusentals svenskar får högre sjukpenning. 

Regeringen har drivit igenom höjningen i samarbete med Vänsterpartiet. 

– Blir man sjuk ska man ha ekonomisk trygghet, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen var ett löfte som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick till val på 2014. 

Den 1 juli blir löftet verklighet.

– Den svenska modellen bygger på att alla är med och betalar efter förmåga. Att man betalar skatt efter inkomst. Och då är inkomstrelaterade försäkringar väldigt centrala, att man får ut sin del av den inkomst som man tidigare har haft, säger Ulla Andersson (V), vice ordförande och ekonomisk-politisk talesperson.  

LÄS MER: Kvinna tvingas betala tillbaka 186 000 kronor

Lönerna har ökat – inkomsttaket för sjukpenning har legat still

Höjningen motiveras med att effekten av sjukförsäkringen klingat av, eftersom lönerna har ökat medan taket för sjukpenninggrundande inkomst legat still. 

Det höjda inkomsttaket berör människor som har en månadslön på 28 438 kronor och uppåt. Taket höjs med 1 896 kronor, till 30 333. 

Så mycket mer får du i sjukpenning

Så mycket mer får du i sjukpenning om du tjänar... 

29 000 kronor i månaden: får nu 725 kronor per dag i sjukpenning, får efter höjningen 740 kronor per dag. 15 kronors skillnad. 

30 000 kronor i månaden: får nu 725 kronor per dag i sjukpenning, får efter höjningen 766 kronor per dag. 41 kronors skillnad.  

30 344 i månaden: får nu 725 kronor per dag i sjukpenning, får efter höjningen 774 kronor per dag vid hel sjukpenning. 49 kronors skillnad. 

Källa: Försäkringskassan


– Är man sjuk ska man kunna känna ekonomisk trygghet. Man ska inte ha en situation där barnen kanske inte får möjlighet att göra det de brukar göra annars eftersom mamma eller pappa är sjuk, eller en situation då man kan bli tvungen att flytta. 

LÄS MER: Sparkade generaldirektören får nytt jobb av regeringen

Flest kvinnor vinner på nya reformen

Det höjda inkomsttaket förs även fram som en jämställdhetsreform. 

– På grund av att samhället ser ut som det gör så är kvinnor oftare sjukskrivna. Vilket då innebär att det är framförallt kvinnor som berörs när man förstärker sjukförsäkringen, säger Ulla Andersson.  

Enligt regeringen innebär reformen att 160 000 kvinnor och 115 000 män får en ökad ekonomisk trygghet vid sjukdom. 

Förmånerna som omfattas är sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning, och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön. Sett till en månadslön höjs taket med 1 896 kronor; från 28 438 kronor till 30 333 kronor. 

LÄS MER: Gunilla Persson jagas av F-kassan för bidragsfusk

Kostnaderna för sjukförsäkringen ökar med 425 miljoner

Enligt en prognos från försäkringskassan kommer kostnaderna för sjukförsäkringen att öka med 425 miljoner kronor från 2018 till 2019, men det är oklart hur stor del som det höjda inkomsttaket står för. 

Vänsterpartiet har haft en tacksam roll som stödparti åt regeringen och har under mandatperioden varit med om att driva igenom en rad reformer. 

– Det blir till exempel avgiftsfri kollektivtrafik i sommar för unga, glasögonbidrag, avgiftsfri simskola för alla sexåringar. Det är mängder av reformer som regeringen själva brukar lyfta fram: "kolla vilka bra reformer!". Och många av dessa har ju signaturen Vänsterpartiet, säger Ulla Andersson.