Nu går Ken, 34, i pension: ”Alla kan göra som jag”

Ken Okoroafor, 34, med hustrun Mary.
Foto: FACEBOOK
Nu ser den tidigare revisorn fram mot en lugn pension.
Foto: FACEBOOK

Nu har Ken Okoroafor från Dartfort gått i pension – som 34-åring.

Britten säger upp sig från jobbet som revisor efter 12 år av sparande.

– Det är möjligt för vem som helst att uppnå tidig pension inom 20 år, men de behöver vara redo för ett stort livsstilsbyte, säger han till Daily Mail.

Ken Okoroafor, 34, från Dartfort i Storbritannien, började under 2006 spara pengar från sin årliga lön på 26 000 pund, motsvarande omkring 300 000 kronor.

Detta efter att han flyttat till det billigaste området han kunde hitta, varifrån han fortfarande kunde pendla till London.

Han och hustrun Mary Okoroafor, betalade av sina lån på huset i Dartford, och satte upp en strikt budget. Max 50 pund, 586 kronor, fick de lägga på mat. Dessutom gav paret upp lyxmat som exempelvis rött kött, skriver brittiska Daily Mail.

– Det är möjligt för vem som helst att uppnå tidig pension inom 20 år, men de behöver vara redo för ett stort livsstilsbyte, säger han till tidningen.

LÄS MER: Nio viktiga steg för att kunna gå i tidig pension

Ken Okoroafor har följt modellen ”FIRE", en akronym för ”financial independence, retire early”, som betyder ”finansiellt oberoende, tidig pension”.

Enligt New York Times är fenomenet relativt nytt – en rörelse som vuxit fram för ”millenials”, bland annat på internetforumet Reddit – och beskriv som ett sätt att ta sig ur det ”själasugande, tidsslukande jobb, och en ekonomi som eldas på av konsumtion”.

Följarna av rörelsen tenderar att vara manliga och jobba inom tech-industrin som satsar på kapitalavkastning på billiga fonder och fastigheter, skriver New York Times.

Ken Okoroafor med hustrun Mary.
Foto: FACEBOOK

Deltidsjobbade för att slippa studielån

För Ken Okoroafor, som flyttade från hemlandet Nigeria som 14-åring, kommer sparande från den ödmjuka uppväxten.

– Jag lärde mig att spara genom värderingar jag fick från mina föräldrar. Min mamma och pappa var invandrare och vi var tvingade att spara, för att säkerställa att vi klarade dagen.

– Jag tror att det moderna samhället får folk att tro att de behöver den senaste bilen eller telefonen. Sanningen är att de inte gör det, säger han till Daily Mail.

LÄS MER: Maxa din pension – så får du 24 000 extra varje år

Samtidigt som Ken gick ekonomiutbildningen på Londons universitet, jobbade han på klädbutiken Topshop för att kunna betala sina studieavgifter.

– Jag tog inget studielån när jag gick på universitetet. I en ung ålder visste jag att jag inte ville skuldsätta mig. Jag fick ett deltidsjobb på Topshop där jag jobbade på helgerna. Det betalade för mina studieavgifter på 1 100 pund om året.

Totalt satsade han på att spara 75 procent av sin lön, och nu kan Ken Okoroafor ta pension vid 34 års ålder.

– Jag anser att jobb är viktigt för individen och samhällen. Jag vill att folk ska ha finansiell frihet och möjligheten att pensionera sig tidigt. Men jag vill uppmuntra folk till att fortsätta jobba. Hitta ett jobb som du älskar. Jag anser att jobb är viktigt, säger den 34-åriga pensionären.

När vill du gå i pension?

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!