Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu förbjuds godiset M&M-kulor i Sverige

<p>M&amp;M-kulorna får inte längre säljas i Sverige.</p>Foto: Anders Lagerås
<p>Marabous M-kulor.</p>

m&m-älskare, dags att börja hamstra. Och ni m-fanatiker kan lägga champagnen på kylning.

Marabous godiskulor m har nämligen vunnit ännu en seger över mars m&m-kulor.

Nu har hovrätten slagit fast att m&m inte får säljas i Sverige – det är ett snyltande på varumärket – skriver branschsajten Brandnews.

Striden mellan de två godisfabrikanterna Marabou och Mars har pågått i flera år. Fram till 2009 rådde ett slags vapenstillestånd, men då bestämde sig jätten Mars för att lansera sina godiskulor i Sverige.

Vandrat genom rättsinstanserna

Svenska Marabou släpade Mars till Marknadsdomstolen och vann, därefter har ärendet vandrat ända upp till Svea hovrätt. Även där fick Marabou rätt, skriver Brandnews.

Bedömningen är i grunden inte olik den de flesta konsumenter gör: det är hart när omöjligt att skilja produkterna åt, och Marabou var först på den svenska marknaden.

Magnus Ahlgren, chefsjurist för design- och varumärkesenheten på PRV (patent- och registreringsverket), förklarar varför domstolarna kommit fram till olika slutsatser:

Marabous M-kulor.

– Det är inte ovanligt att samma företeelse leder till olika resultat inom marknadsföringsrätten och varumärkesrätten, därför att det inte är helt identiska prövningar, säger han till TT.

 

LÄS OCKSÅ: Bredbandsoperatören Comhem köper Boxer

 

Mars har nu i praktiken två möjligheter kvar.

Kan specialtillverka för Sverige

Den ena är att utnyttja den lilla lucka i hovrättens utslag som tillåter Mars att märka godiskulor och förpackningar med M i stället för m. Då skulle den multinationella jätten med en omsättning på nästan 270 miljarder kronor tvingas bygga en särskild produktionslinje för den svenska marknaden.

Den andra är att överklaga domen till sista instans, Högsta domstolen, och hoppas på prövningstillstånd och sedermera en seger. Martin Ahlgren på PRV tror dock inte att HD kommer ta upp frågan.

– I princip ska det vara en viktig rättsfråga för att HD ska bevilja prövningstillstånd, säger han till TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!