Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M). Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M). Foto: Anders Wiklund / Scanpix

"Nu finns det hjälp tillbaka till arbete"

Publicerad
Uppdaterad
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) försvarar de nya sjukreglerna - trots att över 7 400 personer fått sin sjukpenning indragen de tre sista månaderna.
- Den stora förändringen jämfört med tidigare är att det nu finns en aktiv rehabilitering och hjälp och stöd tillbaka till arbetet, låter Husmark Pehrson hälsa via sin pressekreterare.
Cristina Husmark Pehrson (M) anser att de nya sjukreglerna kommer att leda till arbete för de som har förmågan.
- Den stora förändringen jämfört med tidigare är att det nu finns en aktiv rehabilitering och hjälp och stöd tillbaka till arbetslivet. För mig och regeringen är det viktigt att sjukförsäkringen ska vara trygg och säker. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning och den som kan och orkar ska få bästa möjliga stöd att komma tillbaka, låter hon hälsa via sin pressekreterare.

Hårda regler

Veronica Palm, som är Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, menar att regeringens nya reglerna nu börjar ge effekt.
- De hårda tidsgränserna börjar ge utslag, och de hårdare reglerna ge effekt. Människor trillar ur försäkringen trots att de inte har arbetsförmåga, säger Veronica Palm och fortsätter:
- I grund och botten handlar det om olika syn på vad som gör att människor kommer tillbaka till arbetslivet. Regeringen verkar tro att folk blir friska för att de blir fattigare. Men vi tror inte att människor tillfrisknar för att pengarna rycks undan, utan vill ha en sjukförsäkring som ger trygghet för den som är sjuk. Den tryggheten skall dels vara ekonomisk men också gälla rehabilitering, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen