Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

356 000 gårdsägare ska få nya taxeringsvärden

Foto: JOACHIM WALL / KVP
Foto: PEO MÖLLER

356 000 lantbruksfastigheter ska få nya taxeringsvärden.

I snitt har värdena ökat med 16 procent sedan förra taxeringen – mest i Östergötland och minst i Värmland. Det uppger Skatteverket.

Förra taxeringen av lantbruksfastigheterna gjordes 2017. Men bara cirka 30 000 fastighetsägare behöver lämna in en deklaration den här gången. Övriga 326 000 fastighetsägare får ett förslag till fastighetstaxering med ett framräknat taxeringsvärde.

Östergötland ökar mest

Sedan förra taxeringen för två år sedan har taxeringsvärdet på fastigheterna på sina håll stigit med hela 25 procent.

– De förändrade taxeringsvärdena speglar prisutvecklingen under de tre åren 2016-2018. Genomsnittligt ökar värdena mest i Östergötland, 25 procent, medan de ökar minst i Värmland med 6 procent. Värdet på skog stiger med 11 procent och värdet på jordbruk ökar med 20 procent. Samtidigt ökar värdet på bostadsbyggnader med 22 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Den som äger en lantbruksfastighet kan nu se sitt föreslagna taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration med hjälp av Skatteverkets e-tjänst.

Ska vara inne senast 1 november

 Om uppgifterna stämmer behöver man inte göra något. Senast den 1 november 2019 ska deklarationen eller eventuella synpunkter på förslaget till fastighetstaxering vara inne hos Skatteverket.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!