Två amerikaner får årets ekonomipris

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2020 tilldelas Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson.
Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson tilldelas Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2020.
Nobelmedaljen.
Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ekonomipriset delas ut av Riksbanken.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Paul R. Milgrom.
Foto: Stanford
Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson.
Robert B. Wilson.
Foto: Stanford
1 / 7

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson tilldelas Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2020.

De prisas gemensamt för sitt arbete för förbättringar av auktioner – men det var till en början svårt för vetenskapsakademin att nå fram till vinnarna.

– Det har varit en konstig kväll. Min telefon blockerar okända nummer, så de kunde inte få tag i mig, säger Paul Milgrom, till Ekot.

På måndagen stod det klart att det är två amerikanska professorer vid Stanforduniversitetet som tilldelas årets ”pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”.

Pristagarna har förbättrat auktionsteorin och uppfunnit nya auktionsformat som gynnar säljare, köpare och skattebetalare över hela världen, enligt Kungliga vetenskapsakademin.

– Olika auktioner har olika mål. Några säljare kan vilja maximera inkomsterna, andra säljare kan använda auktioner som ett verktyg för att nå andra mål, till exempel öka likviditet eller minska utsläpp. Paul Milgrom och Robert Wilsons auktionsteori är avgörande för att förstå hur de här målen kan nås, säger Tommy Andersson, professor i nationalekonomi.

Precis som för de andra mottagarna av årets priser kommer det inte att bli en vanlig prisceremoni, utan det sker i stället digitalt.

– Det står klart att de kommer motta sina pris innan året är slut och att de kommer bjudas in till Stockholm nästa gång vi kan fira nobelveckan med de traditionella festligheterna, säger Göran Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademin.

Mottagare av ekonomipriset 2020

Paul R. Milgrom, USA

Professor vid Stanford university

Robert B. Wilson, USA

Professor emeritus vid Stanford university

Varför får de Nobelpriset?

För att ha förbättrat auktionsteorin och uppfunnit nya auktionsformat som gynnar säljare, köpare och skattebetalare över hela världen.

Varför är det här viktigt för världen?

Auktioner är viktiga för att fördela gigantiska summor pengar mellan köpare och säljare varje dag. Pristagarnas arbete har gjort det möjligt att skapa bättre auktioner och de har tagit fram helt nya auktionsmodeller som kommit till nytta över hela världen, genom till exempel auktioner på elmarknaden.

Förra året delades priset mellan Esther Duflo, Abhijit Banerjee, och Michael Kremer för deras arbete mot fattigdom.

Priset instiftades av Riksbanken och har delats ut av Kungliga vetenskapsakademin sedan 1969.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!