ÄR NÖJD. Linda Tähkänen, 27, pantar en guldring på Pantbanken Sverige på Södermalm i Stockholm. "Jag fick låna 500 kronor på guldringen och hade nog hoppats på lite mer, men det är okej", säger hon. Foto: Sven Lindwall
ÄR NÖJD. Linda Tähkänen, 27, pantar en guldring på Pantbanken Sverige på Södermalm i Stockholm. "Jag fick låna 500 kronor på guldringen och hade nog hoppats på lite mer, men det är okej", säger hon.  Foto: Sven Lindwall

Nu är det rusch till pantbanken

Publicerad
Uppdaterad
Januari är en ekonomisk krismånad för många. Plånboken är tunn efter jul- och nyårskalasen och det dröjer innan lönen kommer.
- Jag pantar en guldring och får låna 500 kronor, det behövs för att jag ska kunna klara mig fram till slutet på månaden, säger studenten Linda Tähkänen, 27.
Sveriges pantbanker har bråda dagar efter jul och nyårsfirandet.
- Det vanliga är att pengarna är slut och man behöver pengar till mat och oväntade räkningar innan januarilönen kommer, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige AB med många kontor i landet.

Runt 5 000 kronor

När det är tomt i plånboken och kylskåpet är rensat är ett besök på närmaste pantbank en väg ur knipan, både för gammal och ung:
- Det är vanligare med kvinnor än män bland våra kunder, kanske för att kvinnor har mer guldsmycken än män. De flesta lånar bara pengar i ett par veckor och snittlånet hos oss är 5 000 kronor, säger Sundström.
Pantbanken värderar ditt föremåls andrahandsvärde och beslutar om du får pantsätta det eller inte.

Guld och kameror

- Vi lånar ut högst 70 procent av föremålets andrahandsvärde, på guld kan man låna 85 procent av värdet, säger Jonny Westling, delägare i Persson & Westling Pantbank i Stockholm.
I välbeställda områden är det mest guldsmycken, klockor och konst som pantsätts. I normalinkomstområden är det vanligt med kameror och musikinstrument, visar Expressens rundringning till olika pantbanker.
Hemelektronik kan vara svårt att pantsätta:
- Det beror på att andrahandsvärdet på föremålen faller snabbt, säger Christer Åberg, vice vd för Göteborgs Pantbank.
Men det är inte omöjligt:
- Det beror på vad det är för föremål. Men man måste visa upp kvitto på hemelektronik om vi ska belåna dem, säger Mona Ramezami, biträdande butikschef på Pantbanken vid Skanstull i Stockholm.

"Helt odramatiskt"

Att gå till pantbanken var förr i tiden närmast skambelagt. Hur är det nu?
- Det är helt odramatisk. Många kunder förklarar varför de vill låna pengar och det skapar en trevlig dialog mellan oss och kunden, säger Ramezami.
Flera pantbanker lanseras nu även på internet. Kunderna ska på ett säkert och enkelt sätt kunna skicka in till exempel guldsmycken och belåna dem så att man har pengarna inom någon dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen