Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Notan om Swedbanks vd sparkas: 20 miljoner kronor

Mitt i krisen kommer nya krav på Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesens avgång.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks aktiekurs sjönk ytterligare efter nya avslöjanden på tisdagen.
Foto: Markus Dahlberg / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank är skakat efter SVT:s reportage om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

På tisdagen kom flera nya avslöjanden – och aktiekursen sjönk ytterligare.

Samtidigt kommer nya krav på vd:n Birgitte Bonnesens avgång.

Förra veckan avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” att Swedbank kan ha använts för systematisk penningtvätt i närmare tio år. 

SVT har kartlagt utländska kunder i Swedbank i Baltikum, som uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, och som har slussat omkring 40 miljarder kronor genom banken under åren 2007–2015. Det handlar enligt SVT bland annat om bolagskunder utan synlig verksamhet, som har dolda ägare eller som företräds av misstänkta målvakter.

Morgonen efter SVT:s avslöjande förlorade banken omkring 45 miljarder kronor i börsvärde, och bankens vd Birgitte Bonnesen kritiserades hårt för senfärdig krishantering.

Uppgift: Chef slog larm – sparkades

Och det skulle komma mer.

Affärsvärlden avslöjade att revisionsbyrån EY, som anlitats för att granska misstankarna om penningtvätt, dels hade personkopplingar till Swedbanks ledning, dels själv var indragen i granskningen av misstänkt penningtvätt inom Danske Bank. På tisdagen backade Swedbank och meddelade att man bytt granskare.

På tisdagen rapporterade Dagens industri att vd Birgitte Bonnesen skällde ut och sparkade en toppchef inom banken som slog larm om riskerna för penningtvätt i Baltikum. Swedbank dementerade uppgiften, men aktiekursen sjönk med ytterligare 3,9 procent.

Storägarna fick information i förväg

Därefter kunde Dagens Nyheter berätta att de 15 största ägarna i Swedbank fått information om den misstänkta penningtvättskandalen flera dagar i förväg, medan resten av marknaden fick informationen först i samband med SVT:s publicering. Ett brott mot regelverket, enligt en expert tidningen talat med. 

– Jag kan inte se annat än att det är ett flagrant brott mot aktiemarknadsrättslig likabehandling och som dessutom bryter mot informationsregelverket för marknadsmässig information, säger juridikprofessorn Daniel Stattin till DN.

Organisationen Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk.

– Swedbank borde ha insett att penningtvättavslöjandet skulle få effekt på aktiekursen och därför borde alla aktieägare ha behandlats likvärdigt. Så har inte skett och därför måste börsens disciplinnämnd inleda en granskning, skriver han i ett mejl.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, gör en liknande analys:

– För mig framstår det som tydligt att man brutit mot börsreglerna, där privatsparare reducerats till andra klassens aktieägare. Alla ska enligt reglerna kunna agera på samma information. Ytterligare ett i raden av misstag som Swedbank gjort i sin hantering och sin kommunikation kring penningstvättsanklagelserna. 

Nya avgångskrav

Redan samma dag som SVT:s avslöjande väcktes frågan om vd:n Birgitte Bonnesen kan sitta kvar. Nu konstaterar Dagens industris aktierecensent Richard Bråse kostnaden för att sparka henne ”är en struntsumma jämfört med vad penningtvättskrisen redan kostat ägarna”.

Vd:n, som förra året hade en fast årslön på 14,3 miljoner kronor, har rätt till 75 procent av lönen under tolv månader, som är hennes uppsägningstid, samt ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen under tolv månader, enligt TT. Det motsvarar drygt 20 miljoner kronor.

Richard Bråse sätter den summan i kontrast till de cirka 45 miljarder kronor som banken förlorat i börsvärde den senaste veckan.

”Vd Birgitte Bonnesen har konsekvent förvärrat situationen genom att inte inse allvaret och stå oförstående inför själva problemformuleringen kring misstänkt penningtvätt”, skriver han.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker dock att frågan är för tidigt ställd.

– Det viktiga nu är att vi får en rejäl genomlysning av vad som hänt, hur det har kunnat hända och hur det ska kunna undvikas framöver. När detta är kartlagt är det dags att väcka frågan om ansvarsutkrävande. Vi kommer på bolagsstämman i mars att agera utifrån den information som då finns tillgänglig.

Analys: Kan lämna Baltikum

Lennart Haglund, styrelseordförande i Sparbankernas ägareförening, som är den största aktieägaren i Swedbank, skriver i ett mejl:

– Banken har beslutat om en oberoende granskning och  vi har inga kommentarer förrän granskningen är genomförd.

En annan konsekvens av den misstänkta penningtvättshärvan kan bli att Swedbank, frivilligt eller under tvång, lämnar Baltikum. Det skriver Affärsvärldens Göran Lind i en analys och konstaterar att stora värden står på spel. Tidningen beräknar börsvärdet på den baltiska verksamheten till drygt 60 miljarder före förra veckans ras och omkring 50 miljarder i dag. 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!