Prins Harry och Meghan Markle gifter sig sig i dag lördag. Foto: STR / EPA EPAPrins Harry och Meghan Markle gifter sig sig i dag lördag. Foto: STR / EPA EPA
Prins Harry och Meghan Markle gifter sig sig i dag lördag. Foto: STR / EPA EPA
Matförberedelser på Windsor. Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESMatförberedelser på Windsor. Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Matförberedelser på Windsor. Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
För vissa blir dagens bröllop en helt gratis tillställning. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESFör vissa blir dagens bröllop en helt gratis tillställning. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
För vissa blir dagens bröllop en helt gratis tillställning. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Den vackra vägen upp till Windsor. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDen vackra vägen upp till Windsor. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den vackra vägen upp till Windsor. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Notan för prinsbröllopet: Minst 45 miljoner kronor

Publicerad
Uppdaterad

Bröllop är dyrt.

Årets största mellan prins Harry och Meghan Markle är inget undantag.

Runt 45 miljoner kronor, minst, kommer prinsbröllopet i dag att gå loss på, enligt beräkningar från tv-kanalen CNN.

CNN har brutit ner kostnadsposterna för bröllopet mellan Prince Harry och Meghan Markle, som nu får titeln hertiginnan av Sussex

Bröllopsklänning: 2,8 miljoner kronor.

CNN hänvisar till beräkningar gjorda av kändisarnas bröllopsfixaren Mark Niemierko, som även spekulerar i att det blir två klänningar, precis som vid svärsystern Catherines bröllop – en för ceremonin och en för festen.

Säkerhet: 40 miljoner kronor.

Den överlägset största utgiftsposten. När William och Kate gifte sig slutade notan på drygt 70 miljoner, nu räknar man med kostnaden blir lägre tack vare att paret gifter sig på Windsor och inte i centrala London.

Lokalhyra: 0 kronor.

Kungliga fans i väntans tider i närheten av slottet Windsor.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ceremonin delas mellan slottet Windsor (mottagningen för 600 personer efter vigseln), det tillhörande kapellet (vigseln) samt lantstället Frogmore house (festen på kvällen för 200 inbjudna) och alla tillhör kungafamiljen.

Mat och dryck: 1 050 000 kronor.

600 gäster på eftermiddagen och 200 på kvällen kostar så klart – men inte så mycket man kan tro.

– Kungafamiljen är inte Kardashians, säger kändisfixaren Mark Niemerko till CNN. 

Han tror att prislappen för eftermiddagsbjudningen landar på runt 650 000 kronor och kvällsfesten på drygt 400 000, vilket innebär en kuvertkostnad på strax under 3 000 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Meghans pappa kommer – enligt programmet

 

Bröllopstårta: 110 000 kronor.

Clair Ptak som äger Londonbaserade Violet Bakery skapar och bakar tårtan, med smak av fläder och citron.

– Det spelar ingen roll hur stor den är, det viktiga är hur komplicerad den är, säger Jamie Simon, på eventbolaget Banana Split med erfarenhet av bröllop av liknande magnitud.

Blommor: 600 000 kronor.

Floristen Philippa Craddock har valts ut för att dekorera kapellet, med rosor och pioner varav många hämtas från kungafamiljens egna trädgårdar vilket håller priset nere.

Underhållning: 175 000 kronor.

Geoff Walker, bandledare för bröllopsorkestern Ambassador Band, har uppgett att detta är den exakta notan för hans 16-mannaband.

Men – skulle det trilla in någon världsartist (det har ryktats om en återförening av Spice Girls) kan den här utgiftsposten skjuta i höjde med tiotals miljoner. Såvida inte artisterna i fråga nöjer sig med äran att få uppträda på ett kungligt bröllop.

Inbjudningskort: 165 000 kronor.

600 gäster kommer att få inbjudningskort, tackkort, frimärken och kalligraf-skrivna kuvert till en kostnad av runt 275 kronor per person.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen