Theresa May, premiärminister.
Theresa May, premiärminister.

Notan för Brexit: En halv miljon arbetslösa britter

Publicerad

De negativa effekterna av att Storbritannien lämnar EU kan bli att 500 000 jobb går förlorade.

Samtidigt som den brittiska ekonomin förlorar 54 miljarder pund fram till år 2030.

Det skriver nättidningen Business Insider med hänvisning till en rapport beställd av Londons borgmästare Sadiq Khan. Rapportbeställningen gjordes sedan den brittiske brexitministern David Davis sagt att regeringen inte lyckats analysera brexits påverkan inom specifika sektorer.

Hur utfallet blir beror på vilka avtal Storbritannien sluter med EU. De scenarion som inkluderar att landet lämnar den inre marknaden, lämnar tullunionen eller misslyckas med att lägga fast planerna för ett övergångsavtal före mars 2019 kallas samtliga för en "hård brexit" i studien, som genomförts av Cambridge Economics.

Enligt analysen kan den brittiska BNP:n vara 3 procent lägre 2030 om landet lämnar den inre marknaden och tullunionen, medan produktionen specifikt för London kan komma att bli 2 procent lägre.

Sadiq Khan var inför folkomröstningen i juni 2016 förespråkare för den sida som ville att Storbritannien skulle stanna kvar inom EU.

– Analysen slår fast att ju hårdare brexit vi får, desto större blir den potentiella påverkan på arbeten, tillväxt och levnadsstandard, säger han till Sky News.

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen