Tomas Kvarnkullen är programledare för Börsmorgon.Tomas Kvarnkullen är programledare för Börsmorgon.
Tomas Kvarnkullen är programledare för Börsmorgon.
Björn Kjos, vd för Norwegian. Foto: Sara StrandlundBjörn Kjos, vd för Norwegian. Foto: Sara Strandlund
Björn Kjos, vd för Norwegian. Foto: Sara Strandlund

Norwegians vd: ”Risk flygplatser försvinner”

Publicerad

I går presenterade regeringen ett förslag om höjd flygskatt.

Förslaget har fått motta hård kritik från branschen.

– Det kan nog hända att flygplatser försvinner, säger Norwegianchefen Bjørn Kjos i dagens Börsmorgon.

Det var på onsdagen som finansmarknadsminister Per Bolund presenterade förslaget. Regeringen kommer att föreslå en höjd flygskatt redan till höstbudgeten.

– Vi måste dämpa de miljöeffekter vi nu ser av flyget, sade miljöpartisten Per Bolund under onsdagens presskonferens.

 

LÄS MER: Regeringen föreslår höjd flygskatt

 

Flera stora flygbolag har riktat kritik mot förslaget. Norwegian har varnat för vilka effekter som detta skulle kunna innebära. Norwegianchefen Bjørn Kjos har tidigare hävdat att flygplatsen Skavsta måste stänga om skatten blir verklighet. Dessutom menar han att biljetterna kommer att bli betydligt dyrare: En biljett till USA skulle kunna bli 430 kronor dyrare, har Norwegian tidigare menat.

Även SAS har varit hårda i kritiken.

– Förslaget är feltänkt från början till slut, har SAS styrelseordförande Fritz Schur sagt och vädjat om att förslaget ska kastas i papperskorgen.

Norwegianchefen Bjørn Kjos: Kan lägga ned

På torsdagsmorgonen är Norwegianchefen Bjørn Kjos med i Börsmorgon, där han kommenterar förslaget om flygskatten.

– I exempelvis Norge lade man ned på Rygge. Det kan nog hända att flygplatser försvinner, säger han.

Argumentet att en högre flygskatt är bra för miljön håller han inte med om.

– Det är mycket bättre att man koncentrerar sig på incitament för att få flygbolagen att köpa nya flyg som släpper ut mindre, säger Bjørn Kjos.

Under torsdagen kommer Bjørn Kjos att träffa näringsminister Mikael Damberg.

– Vi måste prata med regeringen och få dem att förstå att länderna som gjort detta, de slutar med det. Norge har ju nu beslutat att ta bort den här flygskatten som de införde, säger Bjørn Kjos.

Följ Börsmorgon – varje morgon

I Dagens industris Börsmorgon, som produceras tillsammans med Expressen, bevakar vi Stockholmsbörsen med programmets gäster och experter som ger de bästa analyserna och aktietipsen. Börsmorgon sänds varje vardag mellan klockan 08.50 och 09.10. Hör gärna av dig med frågor och kommentarer till borsmorgon@di.se.

På sociala medier når du oss med hashtaggen #borsmorgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen