Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norwegian stämmer Boeing efter krascherna: ”Clowner”

Flygplanstekniker: ”Jag kommer aldrig flyga med den”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norwegian stämmer flygplanstillverkaren Boeing efter dödskrascherna med modellen 737 MAX, rapporterar norska medier.

”Det här flygplanet är designat av clowner”, står det i interna mejl från Boeing som Norwegians advokater hänvisar till.

Den 29 juni lämnade flygbolaget Norwegian in en stämning mot flygplanstillverkaren Boeing. Tidningen Dagbladet har tagit del av dokumenten från en domstol i Illinois, USA. 

Och Norwegians advokater skräder inte orden.

”Följden av Boeings hastverk och vanskötsel av säkerheten skulle visa sig bli dödlig”, skriver de.

346 människor dog i två krascher

Förra året togs flygplanstypen 737 MAX ur bruk efter att ett fel i nödsystemet orsakade två olyckor där 346 människor miste livet. Fyra svenskar – Josefin Ekermann, Jonathan Seex, Alexandra Wachtmeister och en flerbarnspappa – dog när ett 737 MAX-plan störtade i Etiopien våren 2019.

Enligt Norwegian upptäcks nya fel ju mer MAX-planen undersöks, vilket man menar gör det allt mer osannolikt att planen kommer kunna användas igen. 

Flygbolaget kräver nu ersättning av Boeing på 12,65 miljarder dollar, bland annat efter en order på 97 flygplan som Norwegian vill avbryta, skriver E24. 

”Boeing måste ta tillbaka sina defekta plan och kompensera Norwegian för den enorma ekonomiska skadan som Boeings beteende har förorsakat Norwegian”, skriver bolagets advokater.

Delar av 737-vraket efter dödskraschen i Etiopien våren 2019.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norwegian: Ville matcha konkurrenten

Enligt Norwegian gick allt fel redan från början, eftersom Boeing ville matcha konkurrenten Airbus A320neo.

Bolaget ska ha fört den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA bakom ljuset för att få planen godkända.

”Boeings drivande princip till att utveckla MAX var inte säkerhet, utan att få det snabbt på marknaden och göra en vinst. I den här processen dolde Boeing information för FAA, flygbolagen, och offentligheten”, står det i dokumenten.

Advokaterna hänvisar även till interna mejl som Boeing har lämnat till den amerikanska kongressen, där det bland annat står:

”Det här flyget är designat av clowner, som i sin tur övervakats av apor.”

Tidigare har även flygplanstypen 787 Dreamliner ställts på backen, vilket ingår i stämningen.

Expressen har tagit en närmare titt på Boeing 737 Max 8.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!