Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Northvolts tuffa utmaning – över 10 miljarder måste in

Nu kämpar Nortvolt och vd Peter Carlsson mot klockan för att få in mellan 12 och 15 miljarder kronor för att kunna bygga den första delen av batterifabriken.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Northvolt
Peter Carlsson, vd för batteriföretaget Northvolt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu kämpar Nortvolt mot klockan för att få in mellan 12 och 15 miljarder kronor för att kunna bygga den första delen av batterifabriken.
Foto: Northvolt

Batteriföretaget Northvolt har tagit första spadtaget till forskningsanläggningen i Västerås – men det fattas åtskilliga miljarder kronor för att trygga den stora fabriken i Skellefteå. 

Bolaget kämpar mot klockan för att få in mellan 12 och 15 miljarder i ett första skede. 

– Nu går vi ut till en större finansmarknad, säger Peter Carlsson, Northvolts vd, i Svenska Dagbladets Ekonomistudion. 

I fredags förra veckan gick batteriföretaget Northvolt ut med att de tar första spadtaget till en forskningsanläggning i Västerås som ska vara på plats om ett år.  

LÄS MER: Batteriföretaget Northvolt bygger Västeråsanläggning

Efter Västeråsanläggningen – nu ska miljarderna in

Anläggningen beräknas skapa mellan 300 och 400 jobb. 

– Northvolt går nu in i nästa fas, går från planering till fysisk fas, sa Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande. 

Och nu kommer nästa stora fas och utmaning: att trygga de cirka 40 miljarder kronor som krävs för att ro den stora litiumjonbatterifabriken i Skellefteå, som beräknas kunna skapa mellan 2 000 och 2 500 jobb, i hamn. 

Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.
Foto: Region Västerbotten

LÄS MER: "Drömfabriken" saknar 40 miljarder kronor

Northvolts fabrik nära godkännande

Skellefteås kommunalråd, Lorents Burman (S), berättade i förra veckan för Expressen att allt som saknas för att börja bygga fabriken är tummen upp från mark- och miljödomstolen. 

– Vi träffade Northvolt första gången den 6 maj för snart ett år sedan. Efter det har vi gjort en detaljplan för området, som har vunnit laga kraft. I höstas påbörjades miljöprövningstillståndet som det varit förhandlingar om i mark- och miljödomstolen. Tidsplanen är att mark- och miljödomstolen ska lämna beslut i frågan under våren, sa Lorents Burman. 

Fabriken ska tillverka batterier som bland annat kommer att kunna användas i elbilar och planen är att börja bygga den första delen under andra halvan av 2018. 

LÄS MER: Elpriset slog rekord efter stränga vintern

Upp mot 15 miljarder behövs i ett första skede

För att kunna bygga den första delen av fabriken krävs mellan 12 och 15 miljarder kronor, enligt Peter Carlsson, och nu gäller det att ragga finansiärer med tjocka plånböcker. 

– Nu går vi ut till en större finansmarknad. Intresset är stort och investerare ser att det här är en central del av omställningen. Det är ett intressant projekt ur ett finansieringsperspektiv, säger Peter Carlsson i Svenska Dagbladets Ekonomistudion

LÄS MER: Rusning efter solcellsbidrag för att sänka elkostnaderna 

Joakim Bornold, sparekonom och aktienanalytiker hos Nordnet.
Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

Northvolts vd: "Teknikutvecklingen sker hela tiden"

Internetbanken Nordnets sparekonom och aktieanalytiker, Joakim Bornold, har tidigare berättat för Expressen att stora pensionsfonder eller andra större institutioner, som Europeiska investeringsbanken som redan satsat 1 miljard kronor i projektet, kan vara möjliga investerare. 

Om framtiden för litiumjonbatteriproduktion säger vd:n i Ekonomistudion: 

– Att tekniken ligger rätt har vi validerat mot väldigt många kunder. Men teknikutvecklingen sker hela tiden och därför blir anläggningen i Västerås nyckeln som gör att vi kan hänga med lika snabbt som kunderna ställer om. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!