Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska staten säljer sitt innehav i SAS

Norska staten säljer sitt innehav i SAS.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Försäljningen är på 37,8 miljoner aktier och motsvarar 9,88 procent i flygbolaget.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Norge säljer sitt resterande innehåll i SAS. 

För första gången sedan SAS bildades kommer de tre skandinaviska länderna nu inte äga bolaget gemensamt. 

Det skriver Dagens industri.  

I sju år har den norska regeringen haft fullmakt från stortinget att sälja av sitt ägande i SAS. Under tisdagen kom beskedet från Norges närings- och fiskeridepartement: Norska staten säljer sitt resterande innehav i flygbolaget. 

De senaste årens svaga kursutveckling har gjort att staten avvaktat med försäljningen tills nu, uppger NRK. Försäljningen är på 37,8 miljoner aktier och motsvarar 9,88 procent i flygbolaget.

Erna Solberg, Norges statsminister, säger till NRK att hon inte räknar med att försäljningen inte kommer ha några konsekvenser för SAS som flygbolag. Hon säger också till tv-kanalen att hon inte vill kommentera om någon köpare finns på plats. 

Norges statsminister Erna Solberg.Foto: RON SACHS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg vill inte kommentera SAS-försäljningen 

Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank som följer SAS, säger till Dagens industri att nyheten kommer påverka SAS aktie på kort sikt. 

– För bolagets lönsamhetspotential är det positivt att det befrias från bojorna som den här ägarstrukturen har inneburit, men i morgon kommer aktien att falla. Det är mitt bästa bud, säger han till tidningen. 

TT har sökt Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S), som inte vill kommentera försäljningen innan Stockholmsbörsen öppnar i morgon bitti. 

 

LÄS MER: Uppgifter: Regeringen säljer sina andelar i SAS 

 

Damberg har tidigare sagt att svenska staten inte vill vara långsiktig ägare i SAS.

– Vi vill inte vara ägare av ett kommersiellt flygbolag som heter SAS, sade Mikael Damberg 2016, i samband med att Sverige sålde 4,2 procent av sina aktier i bolaget. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!