Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norrmän uppmanas söka jobb i Sverige

Foto: Roger Vikström

Svenska ungdomar har i flera år begett sig till Norge för att arbeta och tjäna pengar i den starka ekonomin. Nu verkar det vända – norrmännen uppmanas nämligen att åka till oss i stället.

Under de senaste åren har det varit populärt bland många svenska ungdomar att bege sig till Norge för att söka jobb – men nu ser det ut som att trenden kan vara på väg att vända.

Nu uppmanas arbetslösa norrmän att bege sig till Sverige för att söka lyckan. De fallande oljepriserna har ställt till det för vårt grannland som nu har en betydligt mer ostabil ekonomi än oss.

 

LÄS MER: Oljan åker jojo på börsen

 

Enligt Norges statistiska centralbyrå har antalet arbetslösa norska ungdomar i åldrarna 15-24 år ökat med runt 22 000 personer på ett år.

Under förra året bedömdes Norges unga vara de mest skuldsatta i världen.

 

Chefsekonomen: Värt att lämna Norge för Sverige

Terje Strøm som chefsekonom på Ny Analyse säger till norska NRK att "Nu borde norrmän pröva lyckan i Sverige. Det är absolut värt resan”

Chefsekonomen tycker även att de som nu går arbetslösa inom den hårt ansatta oljeindustrin ska fundera på att ta sig över gränsen.

Det skulle kunna vara bra för norrmännen att göra några år inom den svenska industrin för att sedan komma tillbaka till Norge för att arbeta, menar Terje Strøm.

– Under de senaste tio åren har det kommit drygt 100.000 svenskar till den norska arbetsmarknaden och hjälpt oss här, då är det ju bra om norrmän kan åka åt andra hållet nu”, säger Terje Strøm, enligt NRK.

"I en position att hävda sig globalt"

En annan chefsekonom inom LO, Stein Reegård, berömmer Sverige och menar att vi befinner oss i en position där vi kan hävda oss i växande globala näringar.

Den tuffa arbetsmarknaden i Norge har gjort att fler väljer att studera – och gör det längre. SSB:s Erik Horgren säger till Affärsvärlden att den nedgående sysselsättningen i Norge främst drabbar ungdomar i åldrarna 20-24.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!