Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Norrmän uppmanas söka jobb i Sverige

Publicerad

Svenska ungdomar har i flera år begett sig till Norge för att arbeta och tjäna pengar i den starka ekonomin. Nu verkar det vända – norrmännen uppmanas nämligen att åka till oss i stället.

Under de senaste åren har det varit populärt bland många svenska ungdomar att bege sig till Norge för att söka jobb – men nu ser det ut som att trenden kan vara på väg att vända.

Nu uppmanas arbetslösa norrmän att bege sig till Sverige för att söka lyckan. De fallande oljepriserna har ställt till det för vårt grannland som nu har en betydligt mer ostabil ekonomi än oss.

 

LÄS MER: Oljan åker jojo på börsen

 

Enligt Norges statistiska centralbyrå har antalet arbetslösa norska ungdomar i åldrarna 15-24 år ökat med runt 22 000 personer på ett år.

Under förra året bedömdes Norges unga vara de mest skuldsatta i världen.

 

Chefsekonomen: Värt att lämna Norge för Sverige

Terje Strøm som chefsekonom på Ny Analyse säger till norska NRK att "Nu borde norrmän pröva lyckan i Sverige. Det är absolut värt resan”

Chefsekonomen tycker även att de som nu går arbetslösa inom den hårt ansatta oljeindustrin ska fundera på att ta sig över gränsen.

Det skulle kunna vara bra för norrmännen att göra några år inom den svenska industrin för att sedan komma tillbaka till Norge för att arbeta, menar Terje Strøm.

– Under de senaste tio åren har det kommit drygt 100.000 svenskar till den norska arbetsmarknaden och hjälpt oss här, då är det ju bra om norrmän kan åka åt andra hållet nu”, säger Terje Strøm, enligt NRK.

"I en position att hävda sig globalt"

En annan chefsekonom inom LO, Stein Reegård, berömmer Sverige och menar att vi befinner oss i en position där vi kan hävda oss i växande globala näringar.

Den tuffa arbetsmarknaden i Norge har gjort att fler väljer att studera – och gör det längre. SSB:s Erik Horgren säger till Affärsvärlden att den nedgående sysselsättningen i Norge främst drabbar ungdomar i åldrarna 20-24.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen