Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norges rikaste kvinna tagen för rattfylla

– Jag är ledsen att jag körde trots promille, säger Katharina Andersen - norges rikaste kvinna ,som ertappats av polisen när hon körde rattfull. Foto: Frédéric Boudin / Ferd
Alexandra Andresen och systern Katharina är båda på den amerikanska tidningens lista över dollarmiljardärer. Foto: Frédéric Boudin / Ferd

Katharina Andresen, 22, Norges rikaste kvinna, har kört berusad och blivit tagen av polisen.

Och nu kommer "notan" för fyllekörningen: 255 000 kronor i böter, indraget körkort och fängelse.

– Jag är ledsen att jag körde trots promille , säger hon till Finansavisen.

 

Katharina Andresen och systern Alexandra tillhör Norges rikaste familj och är omskrivna bland annat för att de ingår i den amerikanska tidningen Forbes lista med dollarmiljardärer.

22-åriga Andresen ertappades vid en rutinkontroll som polisen satt upp natten till långfredagen i år i närheten av familjens fritidsställe på Hafjell, inte långt från Lillehammer. Provtagningen visade på 0,6 promille alkohol i blodet. 

Tvingas i fängelse

Oslo tingsrätt har nu dömt Katharina Andresen till fängelse i 18 dagar och böter på 250.000 norska kronor. Hon förlorar även körkortet i 18 månader och tvingas ta nytt förarprovet om hon vill ha det tillbaka.

 

LÄS OCKSÅ: Systern Alexandra är världens yngsta dollarmiljardär   

 

Katharina Andresen kom lindrigt undan eftersom Oslo tingsrätt har tagit hänsyn till att hon är student på Handelshögskolan i Oslo, bor hemma hos sina föräldrar och får en månadslön på 9000 norska kronor från dem. 

Åklagarmyndigheten hade först ansett att hon skulle ha böter på minst en miljon kronor och 20 dagars fängelse.

Riskerade rekordböter på 40 miljoner

Hennes förmögenhet uppgår till 7,7 miljarder norska kronor.

Men hade domstolen utgått från hennes avkastning när de fastställde böterna kunde det enligt det norska systemet ha slutat på rekordböter på mellan 35 och 40 miljoner kronor.

''Mycket ledsen''

Katharina Andresen är djupt ångerfull.

– Jag är leden att jag körde trots promille. Jag trodde inte att det skulle vara kvar efter så lång tid, men jag borde ha kontrollerat det. Och jag är mycket ledsen", skriver miljardärskan i ett sms till tidningen Finansavisen.

Lillasyster Alexandra världens yngsta dollarmiljardär

Katharina Andresen och systern Alexandra har båda gett rubriker när det gäller sina förmögenheter.

När den amerikanska tidskriften Forbes i början av året släppte listan över 2016 års rikaste människor fanns där lite oväntat en 19-årig norska bland namnen. Det var Katharinas lillasyster Alexandra Andresen, som nu hunnit bli 21 år och är professionell ryttare till vardags. Storasyster Katharina, har en lika stor förmögenhet som Alexandra, men det skiljer ett år mellan systrarna vilket gör Alexandra till världens yngsta dollarmiljardär och därmed en plats på rikesmanslistan.

När Alexandra vid ett tillfälle intervjuades om sitt ridintresse  kom hon in på sin förmögenhet:

– Det är en nödvändighet, men inte något jag har behov av att använda i överflöd. Det kostar pengar att ha häst. Det faktum att min familj har resurser har gett mig många möjligheter, särskilt i ridningen, eftersom det kräver en hel del kapital.

Äger drygt 10 miljarder

Enligt Forbes äger systrarna 1,2 miljarder dollar var, vilket blir ungefär 10,35 miljarder svenska kronor.

Bakgrunden till systrarnas rikedom heter Johan F. Andresen, som är deras pappa och ägare och styrelseordförande till Norges största industrikoncern, Ferd AS. 

För tio år sedan, när döttrarna var 11 och 12 år gamla, förde pappan över 42 procent av företagets totala värde vardera till döttrarna, och i dag anses de två vara tillräckligt  gamla för att själva förvalta förmögenheten. 

Familjeförmögenheten började dock byggas av tidigare generationer, som startade J.L Tiedemanns Tobaksfabrik på 1800-talet. 

Båda systrarna exponerar sig ordentligt på Instagram under namnen kgandresen och alexandraandresen.  De lägger också regelbundet ut bilder på sig själva till de många följarnas stora förtjusning.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!