Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norge ska utreda HQ-fiaskot

Hedvig Moe Øren, biträdande chef för norska Ekobrottsmyndigheten, ska utreda härvan där finansmannen Mats Qviberg och fyra andra direktörer frikändes. Foto: Stefan Söderström/Cornelia Nordström/Leif Ingvald Skaug
HQ Bank Foto: Stefan Söderström
Hedvig Moe Øren, Foto: Photographer: Leif Ingvald Skaug / COPYRIGHT: LEIF INGVALD SKAUG

Det kallas för ett av de absolut största eko-målen i Sverige.

Men ingen inom landets gränser kan utreda HQ-fiaskot som slutade med att finansmannen Mats Qviberg och fyra andra direktören frikändes.

Därför kallas nu Hedvig Moe Øren, 42, biträdande chef för norska Ekobrottsmyndigheten in för att försöka bringa klarhet i kollapsen.

– Ja, det är riktigt, säger hon till Dina Pengar.

Det här är HQ-härvan

Rättegången som inleddes i Stockholms tingsrätt i början av februari har i grunden handlat om bokföring- och värderingsfrågor på ett avancerat sätt. Följde HQ Bank regelverket i den internationella redovisningsstandarden i sin värdering av tradingportföljen?

Nej, hävdade Ekobrottsmyndigheten som ansåg att bokföringen var felaktig och det slutande med att chefsåklagare Martin Tidén åtalade mot nyckelpersonerna.

Försvarsadvokaterna var av en helt annan åsikt och ansåg att allt skötts enligt regelboken. De försökte också få åtalen ogillade.

Rättegången med sina 29 rättegångsdagar och 106 rättegångstimmar var i början i det närmaste fullsatt. Men allt efter processens gång har åskarleden glesnat.

Men på de åtalades bänk har det varit fullsatt. Förutom de fem huvudåtalade ett helt koppel med försvarare och assistenter.

Aldrig tidigare har det hänt att det svenska åklagarväsendet tvingas gå utomlands för att ta hjälp och utreda sig med en riktig utvärdering.

Men i HQ-ärendet - som kostat skattebetalarna cirka 57 miljoner - fanns det ingen expert att uppbringa som inte på något sätt direkt eller indirekt var berörd av fallet.

– Det är en avvägning var vi kan hitta bäst kompetens och där man inte har varit involverad i ärendet. Vi vill ha en kompetent utvärdering som utgår från god kunskap. Samtidigt är det viktigt att man inte har varit så involverad i ärendet själv, säger överåklagare Fredrik Jonasson på Ekobrottsmyndigheten till Dina Pengar.

"Aldrig provat den här modellen tidigare"

Vem skulle då ta sig an den delikata uppgiften och utreda det svenska fiaskot?

Efter kontakter med sina nordiska kolleger riktades strålkastaren mot Hedvig Moe Øren, biträdande chef för Ökokrim i Oslo, vilket är den norska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har aldrig prövat den här modellen tidigare. Det ska bli roligt, säger överåklagare Fredrik Jonasson.

Hedvig Moe Øren, med en gedigen bakgrund, bland annat som advokat, seniorrådgivare i finansdepartementet, åklagare, domare och åklagare vid den Internationella förbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, (ICTY), i Haag, ser fram emot uppdraget.

– Både norska Økokim och svenska Ekobrottsmyndigheten driver stora komplexa ekonomiska fall där utmaningarna är desamma. Jag hoppas och tror att vi kan bidra med våra erfarenheter och delge dem till Ekobrottsmyndigheten, säger hon.

– Meningen är att vi båda två ska lära av det här.

Utvärdering färdig i januari

Hedvig Moe Øren, ska vid sin sida under utredningen ha med sig en norsk eko-polis och en civil ekonom.

– Vi ska vara färdiga med utvärderingen januari, säger hon.

Den uppmärksammade domen i HQ-härvan kom nästan sex år efter att Finansinspektionen drog tillståndet för HQ Bank.

LÄS ÄVEN: Miljonregn över Qvibers advokater

I centrum för processen: Miljardären Mats Qviberg, en av grundarna bakom HQ och en lysande stjärna på finanshimlen före kraschen 2010.

– Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga sa chefsåklagare Martin Tidén under pläderingen i Stockholms tingsrätt.

Men tingsrätten valde en annan väg.

Direktörerna frikändes

Mats Qviberg och de fyra övriga åtalade direktörer frikändes från alla anklagelser som gällde grovt bokföringsbrott, grovt svindleri och medhjälp.

Flera av advokaterna sågs i upphetsningen krama om varandra när de frikännande domarna blev offentliga i Stockholms tingsrätt.

Den friande domen någon dag före midsommar blev en riktig kalldusch för Martin Tidén, som efter fiaskot sa att han blivit utsatt för psykningar under processen:

– Både under förundersökningen och rättegången, sa han utan att ange något konkret exempel.

 

LÄS ÄVEN: Tingsrätten meddelar dom i hq-härvan

 

Advokaternas slutnota slutade på närmare 42 miljoner kronor. Till det kommer utredningskostnaden hos Ekobrottsmyndigheten.

– Våra kostnader hamnar på cirka 15 miljoner, säger chefsåklagare Gunilla Sandblom, chef för finansmarknadskammaren.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!