Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge och Sverige i bråk – stoppar elen

Lars Hjälmered (M) om elpriserna: "Oacceptabelt".
Christian Holtz, elprisanalytiker vid Merlin & Metis.
Foto: Merlin & Metis / Merlin & Metis
Energikrisen har lett till en konflikt mellan Sverige och Norge.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Lars Hjälmered, politiker, riksdagsledamot för Moderaterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste tidens energikris har lett till en konflikt mellan Sverige och Norge, rapporterar Bloomberg.

Enligt tidningen har Sverige blockerat Norge från att använda det svenska elnätet för att flytta energi – Norge svarade då med med att kapa elektriciteten till Sverige.

Klockan 16.00 på måndagen nådde elpriserna nya rekordnivåer: 6.46 kronor per kilowattimme för kunder i Syd- och Mellansverige. 

Konflikten har sin grund i de elledningar som går mellan grannländerna och ska hjälpa Europa att dela med sig av förnybar el, så som vindkraft eller vattenkraft. Elen flödar dit priserna är högre – utan inblandning från nätoperatörerna – men kan stoppas manuellt.

När Sverige valde att blockera Norge från att använda elnätet för att flytta energi från olika producenter i regionen reagerade Norge kraftfullt. Landet valde då att reducera exportkapaciteten till Sverige i förra veckan. 

– Det här är inte en bra utveckling, säger elprisanalytikern Christian Holtz på energikonsultbolaget Merlin & Metis till Bloomberg.

Christian Holtz utvecklar resonemanget för Expressen. 

– Det kan potentiellt vara problematiskt om vi hamnar i en situation med en svag effektbalans. Och vi är normalt sett beroende av importen från Norge. Det är väldigt olyckligt, säger han. 

Svenska Kraftnät är den myndighet som ansvarar för elöverföringssystemet i Sverige. Under 2021 har de reducerat exportkapaciteten med mer än hälften för att hålla driften säker i Sverige. 

Även Finland och Danmark förlitar sig också på importen, och konflikten kommer att drabba miljontals hem och industrier i de nordiska länderna, skriver Bloomberg.  

Elpriserna stiger kraftigt

Enligt Bloomberg kommer Norge nu i stället prioritera bättre betalande kunder i Europa och ge dem tillgång till vattenkraften, detta på bekostnad av de nordiska grannarna. 

Samtidigt fortsätter elpriserna i Sverige att stiga till nya rekordnivåer. 

Under måndagen, mellan klockan 16 och 17 hamnar priset på en nivå som det inte varit i närheten av tidigare: 6,46 kronor per kilowattimme för kunder i Syd- och Mellansverige. Det uppger den nordiska elbörsen Nord Pool Spot.

Det är långt över det tidigare rekordpriset på 4,34 kronor som nåddes för en knapp vecka sedan. Samtidigt är det nya priset 2 771 procent högre än priset vid samma tid förra året.

Bråket kan påverka priset

Enligt Christian Holtz finns det en risk att elpriset i Sverige påverkas på grund av den uppkomna konflikten med Norge.

– Ja, i vissa situationer på en längre period har det en ganska begränsad påverkan – men absolut i vissa situationer kan de få en stor inverkan, säger han till Expressen.

– Det kan till exempel vara om det svenska systemet är väldigt ansträngt. Då kan vi gå miste om import från södra Norge. Om man tar läget i dag så hade det varit önskvärt att få mer import ifrån södra Norge när vi har rekordpriser här. 

Under måndagen kommenterade Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) det rekordhöga priset per kilowattimme. Han menade att energiproduktionen i södra Sverige måste öka för att få balans i elnätet. 

– Det är två delar i det här. Det ena är att med elnätet så måste man trycka igenom tillräckligt mycket el för att få mest effekt. I södra Sverige var kärnkraften en del av det men i norra Sverige är vattenkraften ryggraden i svensk energiproduktion, säger han till Sveriges Radio.

– Den andra delen är att vi måste öka produktionen på olika platser i Sverige. Även här i södra Sverige. Här är det den som är mest lönsamt och närmast ”time to market”, med vindkraftslösningarna som vi skulle kunna koppla på. 

Att de höga elpriserna skulle ha med avvecklingen av kärnkraftverk att göra tror inte Khashayar Farmanbar på. Till TV4-Nyheterna säger han att underhållskostnaderna för den gamla kärnkraften hade varit så stor att det hade kunnat innebära ännu större kostnader för konsumenterna.

– Lösningen är inte så enkel, säger energiministern, samtidigt som han öppnar för en ny generation kärnkraft, trots att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska fasas ut.

– Låt oss se vad som kommer ur forskningen först, något som marknaden är beredd att satsa på, så är vi beredda att prata om det.

M-kritiken mot regeringen

Men Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna, riktar kritik mot regeringen med anledning av situationen.

– Energikrig med våra Nordiska grannar, att det bränns olja nere i Karlshamn och skenande priser som tär på ekonomin. Något större underkännande för regeringen är svårt att hitta i sammanhanget, säger han.

Lars Hjälmered hoppas vidare på en snabb lösning mellan länderna. 

– Där måste man helt enkelt sätta sig ner mellan länderna. Vi har en gemensam elmarknad i hela Norden där el korsar gränsen mellan Sverige och Norge. Anledningen att Norge gör det är att det svenska elsystemet inte fungerar på det sättet det borde göra, säger han.


20 tips: Så sparar du el hemma

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.