Norge ger miljarder för att tackla prisrusning

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Elbolaget Bixia, i DiTV om elpriset som nått historiska nivåer under veckans inledning
Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gahr Støre
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

I Norge utlovar regeringen miljardstöd för att hjälpa hushållen att tackla det rusande elpriset.

I Sverige tycker intresseorganisationen Villaägarna att regeringen har varit för passiv.

– Nu får vi inget alls av svenska staten. Det är ju ganska stötande, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef.

I måndags eftermiddag nådde elpriset en ny högstanotering. En timme på eftermiddagen kostade en kilowattimme 6,49 kronor – en summa som krossade det tidigare rekordet på 4,34 kronor.

Även i Norge har elpriset hamnat högt på agendan.

Redan har regeringen föreslagit ökat stöd till personer med bostads- och socialbidrag, för att de ska kunna betala de högre elkostnaderna.

Men även ett bredare stöd väntas. Det sa statsminister Jonas Gahr Støre på onsdagsmorgonen och förslaget väntas enligt VG läggas fram på torsdag.

– En lösning kommer om väldigt kort tid. Den är tänkt att nå ut till hushållen som har det tufft, sa han vid en utfrågning i Stortinget.

För ändamålet är regeringen villig att satsa miljardbelopp, intygar han. Tanken är att ta fram ett stöd som verkligen går till de som har höga elpriser.

Intresseorganisationen: ”Havererat”

Daniel Liljeberg på Villaägarnas riksförbund, en intresseorganisation som tidigare drivit på för bland annat avskaffad fastighetsskatt, menar att Sverige har en för passiv hållning gentemot elkunderna.

– Visst har småhusägare ett eget ansvar, de tar det alltid. Men nu har faktiskt energipolitiken havererat. Vi har lagt ner planerbar el och ersatt med oregelbunden el och vi får väldigt starka effekter. Det kan ingen småhusägare lastas för, säger Daniel Liljeberg.

Nu när vädret blir kallare och elbehovet större ökar också behovet av åtgärder, anser han.

– Norge har exakt samma situation som Sverige och Norges stat hjälper sina hushåll. Då ser jag inte varför svenska staten inte skulle göra det, säger Daniel Liljeberg.

Han har ännu inte satt sig in i det nya norska förslaget, men Villaägarna ser hellre förändringar i energiskatten än ett bidrag.

Organisationen vill att skatten slopas helt.

– Vi tycker att den borde avskaffas, men det kanske inte politikerna är så sugna på. Då borde de åtminstone ta bort den under den här förfärliga krisen som vi är i, säger Daniel Liljeberg.


NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!