Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge förbjuder betalningar till sex spelbolag på Malta

Kindred, som bland annat driver Unibet, är ett av spelbolagen som Norge förbjudit banker att föra över pengar till..Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
Även Betsson pekas ut för att ha bedrivit olaglig verksamhet i Norge.Foto: Henrik Montgomery TT NYHETSBYRÅN
Foto: Colourbox
Foto: Ruslan Ropat/Colourbox

Norska spelmyndigheten har gett landets banker order om att stoppa överföringar till och från utländska spelbolag via tredje part. 

Det är en åtstramning som görs i ett försök att minska utbudet av utländska spel i Norge, skriver myndigheten på sin hemsida. 

Den norska spelmyndigheten, Lotteri- og stiftelsestilsynet, har beordrat bankerna att stoppa betalningar till och från konton som bedöms användas som kanaler för speltransaktioner, vilket tidningen Times of Malta först rapporterade om. 

I Norge får inte banker eller andra finansiella institut föra över pengar till utländska spelbolag. Men de flesta spelbolag har infört nya betalningslösningar för att kringgå förbudet, skriver den norska spelmyndigheten i en artikel på sin hemsida.  

Myndigheten har gett landets banker order om att också stoppa överföringar till och från utländska spelbolag via tredje part. 

Bara två spelbolag har tillåtelse att bedriva spelverksamhet i Norge. Sex andra bolag, däribland de två stora svenska bolagen Betsson Group och Kindred, tidigare Unibet,  anklagas av myndigheten för att bedrivit olaglig verksamhet i landet och hitta kryphål för att ge norrmän möjligheter att spela. 

Spelbolagen varnades 

I november skickades varningar ut till Betsson group, Co-Gaming Limited, L&L Europe Players Limited och Gaming Innovation Group. Dessutom skickades varningar ut till Kindred och LuckyDIno Gaming Limited under februari. 

– De hittar ständigt nya kreativa lösningar för att kringgå förbudet. Det blir nog inte något stopp på det nu heller, trots att vi gör vårt bästa för att stoppa det. Lyckligtvis har vi bra hjälp av bankerna, säger Silje Sægrov Amble på Lotteri- og stiftelsestilsynet till norska tidningen Dagens Näringsliv.   

Expressen har varit i kontakt med Kindreds kommunikationschef Alexander Westrell,  som meddelar att Kindred har svarat Lotteritilsynet på deras brev. Bolaget vill däremot inte gå in på vad svaret innehöll. 

Robin Olenius, PR-chef på Betsson, skriver i ett mejl att de inte mottagit något brev från den norska myndigheten gällande tredjepartsleveranterör. 

”Vi kan därför inte kommentera eller spekulera mer i detta just nu. Däremot är vår allmänna hållning att det norska förbudet, mot att tillhandahålla onlinespelstjänster, strider mot EES-lagstiftningen”, skriver han. 

Bolag har fått licens i Sverige 

Dagens Nyheter har tidigare skrivit om den norska myndighetens order och uppmärksammat att samma spelbolag som anklagas för att ha brutit mot lagen i Norge har fått spellicens i Sverige och godkänts av Spelinspektionen. 

Sedan den 1 februari 2019 krävs i Sverige en spellicens som utfärdas av Spelinspektionen för att nätkasinon och spelsajter ska få rikta sig mot svenska spelare. 

Enligt en granskning av DN har hittills alla bolag som ansökt om spellicens också fått det. 

Bland bolagen som bedömts som lämpliga att bedriva verksamhet i Sverige finns fyra stycken som brutit mot lagen i Norge, har tidningen rapporterat. 

DN har talat med den svenska Spelinspektionens chefsjurist Johan Röhr som säger att man är medveten om att flera spelbolag tidigare brutit mot reglerna. 

– Det är en hel del av de som nu har sökt och fått licens som i sin tidigare verksamhet inte följt vare sig norska eller svenska regler. Det finns lite skrivningar i propositionen om det där och man har valt att se mellan fingrarna när man söker licens. Men skulle det här fortsätta så kan det ha en påverkan på licensen, säger Spelinspektionens chefsjurist Johan Röhr till DN. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!