Affärsmannen bakom verksamheten ska ha haft nära koppling till den nordkoreanska regimen. Foto: UNCREDITED / AP KCNA VIA KNSAffärsmannen bakom verksamheten ska ha haft nära koppling till den nordkoreanska regimen. Foto: UNCREDITED / AP KCNA VIA KNS
Affärsmannen bakom verksamheten ska ha haft nära koppling till den nordkoreanska regimen. Foto: UNCREDITED / AP KCNA VIA KNS
Nordkoreaner bugar framför landets tidigare ledare, Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Foto: WONG MAYE-E / APNordkoreaner bugar framför landets tidigare ledare, Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Foto: WONG MAYE-E / AP
Nordkoreaner bugar framför landets tidigare ledare, Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Foto: WONG MAYE-E / AP

Nordkoreavän hade olaglig bank i Sverige

Publicerad

En olovlig bankverksamhet i Sverige drevs av en affärsman som står den nordkoreanska regimen nära, rapporterar Dagens Nyheter.

Affärsmannen startade ett sparkasseupplägg med hjälp av två svenska män som DN tidigare identifierat som upphovsmän till ett 20-tal svenska skalbolag som använts för att slussa miljardbelopp i internationella bedrägerier.

Samtidigt grundade mannen en bank där nordkoreanska staten var delägare. I invigningstalet konstaterade han att alla hans företag skulle "göra sitt bästa" för den nordkoreanska banken. Samma bank står i dag med på FN:s sanktionslista mot Nordkorea.

Granskades av Finansinspektionen

Finansinspektionen granskade sparkassan och kom fram till att den sysslade med otillåten bankverksamhet och inte lämnade in årsredovisningar. Men de granskade inte vem eller vilka som använde den.

Affärsmannen säger till DN att sparkassan aldrig användes. Men tidningen, och en expert de talat med, noterar att upplägget följer samma mönster som de svenska bedrägeribolagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen