Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkoreavän hade olaglig bank i Sverige

Affärsmannen bakom verksamheten ska ha haft nära koppling till den nordkoreanska regimen. Foto: UNCREDITED / AP KCNA VIA KNS
Nordkoreaner bugar framför landets tidigare ledare, Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Foto: WONG MAYE-E / AP

En olovlig bankverksamhet i Sverige drevs av en affärsman som står den nordkoreanska regimen nära, rapporterar Dagens Nyheter.

Affärsmannen startade ett sparkasseupplägg med hjälp av två svenska män som DN tidigare identifierat som upphovsmän till ett 20-tal svenska skalbolag som använts för att slussa miljardbelopp i internationella bedrägerier.

Samtidigt grundade mannen en bank där nordkoreanska staten var delägare. I invigningstalet konstaterade han att alla hans företag skulle "göra sitt bästa" för den nordkoreanska banken. Samma bank står i dag med på FN:s sanktionslista mot Nordkorea.

Granskades av Finansinspektionen

Finansinspektionen granskade sparkassan och kom fram till att den sysslade med otillåten bankverksamhet och inte lämnade in årsredovisningar. Men de granskade inte vem eller vilka som använde den.

Affärsmannen säger till DN att sparkassan aldrig användes. Men tidningen, och en expert de talat med, noterar att upplägget följer samma mönster som de svenska bedrägeribolagen.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!