Nordkorea trappar nu upp hotnivån mot USA och hotar med ett robotangrepp mot den amerikanska ögruppen Guam i Stilla havet. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNordkorea trappar nu upp hotnivån mot USA och hotar med ett robotangrepp mot den amerikanska ögruppen Guam i Stilla havet. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea trappar nu upp hotnivån mot USA och hotar med ett robotangrepp mot den amerikanska ögruppen Guam i Stilla havet.  Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump hotar Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNPresident Donald Trump hotar Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump hotar Nordkorea med "eld och vrede".  Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreakris oroar börserna

Publicerad

Efter de hotfulla utspelen mellan USA:s president Donald Trump och diktaturen Nordkorea har Stockholmsbörsen sjunkit under onsdagen, i likhet med de asiatiska börserna. 

Investerare söker sig nu till guld, vilket anses vara en trygg investering i oroliga tider. 

– Man ska inte ha mer aktier i sitt sparande än att man kan sova gott om natten, säger Joakim Bornold, sparekonom hos Nordnet.   

Under tisdagen varnade president Donald Trump för att möta Nordkoreas hot med "eld och vrede". Detta efter uppgifter om att diktaturen utvecklat en kärnvapenstridsspets, liten nog för att kunna fästas på en interkontinental robot. 

Nordkorea svarade med att ett hota med en robotattack mot Guam, en amerikansk ögrupp i Stilla havet där USA har en stor flottbas. 

"Trump känns betydligt mer aggressiv"

Upptrappningen mellan de båda kärnvapenländerna sänkte humöret på Asienbörserna som stängde på minus under onsdagsmorgonen, svensk tid. Japanska Tokyobörsen backade kraftigast och sjönk med 1,3 procent. 

– Jag tror att det finns en rationell oro över att Nordkorea ska göra något. Och då tror jag att oron över hur USA ska svara är ännu större. Trump känns betydligt mer aggressiv än sina föregångare i den här frågan, säger Joakim Bornold, sparekonom hos digitala banken Nordnet. 

Inga dramatiska nedgångar

Stockholmsbörsen öppnade nedåt under onsdagsmorgonen och den sjunkande trenden har hållit i sig. Det breda indexet, OMXSPI, pendlade kring minus 0,6 procent framåt 17-tiden. 

– Man måste ändå säga att det inte är några dramatiska förändringar på börsen under onsdagen. Det är inga stora kursfall eller liknande, utan det tas emot ganska beskedligt, säger Joakim Bornold.

New York-börserna öppnade nedåt under onsdagen och vid 17-tiden, svensk tid, var Dow Jones industriindex ner med cirka 0,2 procent. 

Guldet och dollarn brukar stiga i oroliga tider

Samtidigt har priserna på ädelmetaller stigit under onsdagen, särskilt guldpriset som hade lyft med cirka 1 procent under sen eftermiddag, och den amerikanska dollarn har ökat i värde. 

– I oroliga tider är det mest klassiska att vända sig till guld. Sedan finns det en del valutor som brukar stärkas, som den amerikanska dollarn och den schweiziska francen, säger Joakim Bornold.  

Vad har du för tips till aktiesparare just nu? 

– Man ska ha en portfölj, ett sparande, som man känner sig bekväm med. Oroar man sig för sådan här, eller för börsnedgångar, så kanske man har lite för mycket aktier i sitt sparande. Det gäller att hitta en balans mellan aktie- och räntesparande som man känner sig bekväm med. Man ska inte agera på känsla, utan med förnuft. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen