Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkoreakris oroar börserna

Nordkorea trappar nu upp hotnivån mot USA och hotar med ett robotangrepp mot den amerikanska ögruppen Guam i Stilla havet. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump hotar Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter de hotfulla utspelen mellan USA:s president Donald Trump och diktaturen Nordkorea har Stockholmsbörsen sjunkit under onsdagen, i likhet med de asiatiska börserna. 

Investerare söker sig nu till guld, vilket anses vara en trygg investering i oroliga tider. 

– Man ska inte ha mer aktier i sitt sparande än att man kan sova gott om natten, säger Joakim Bornold, sparekonom hos Nordnet.   

Under tisdagen varnade president Donald Trump för att möta Nordkoreas hot med "eld och vrede". Detta efter uppgifter om att diktaturen utvecklat en kärnvapenstridsspets, liten nog för att kunna fästas på en interkontinental robot. 

Nordkorea svarade med att ett hota med en robotattack mot Guam, en amerikansk ögrupp i Stilla havet där USA har en stor flottbas. 

"Trump känns betydligt mer aggressiv"

Upptrappningen mellan de båda kärnvapenländerna sänkte humöret på Asienbörserna som stängde på minus under onsdagsmorgonen, svensk tid. Japanska Tokyobörsen backade kraftigast och sjönk med 1,3 procent. 

– Jag tror att det finns en rationell oro över att Nordkorea ska göra något. Och då tror jag att oron över hur USA ska svara är ännu större. Trump känns betydligt mer aggressiv än sina föregångare i den här frågan, säger Joakim Bornold, sparekonom hos digitala banken Nordnet. 

Inga dramatiska nedgångar

Stockholmsbörsen öppnade nedåt under onsdagsmorgonen och den sjunkande trenden har hållit i sig. Det breda indexet, OMXSPI, pendlade kring minus 0,6 procent framåt 17-tiden. 

– Man måste ändå säga att det inte är några dramatiska förändringar på börsen under onsdagen. Det är inga stora kursfall eller liknande, utan det tas emot ganska beskedligt, säger Joakim Bornold.

New York-börserna öppnade nedåt under onsdagen och vid 17-tiden, svensk tid, var Dow Jones industriindex ner med cirka 0,2 procent. 

Guldet och dollarn brukar stiga i oroliga tider

Samtidigt har priserna på ädelmetaller stigit under onsdagen, särskilt guldpriset som hade lyft med cirka 1 procent under sen eftermiddag, och den amerikanska dollarn har ökat i värde. 

– I oroliga tider är det mest klassiska att vända sig till guld. Sedan finns det en del valutor som brukar stärkas, som den amerikanska dollarn och den schweiziska francen, säger Joakim Bornold.  

Vad har du för tips till aktiesparare just nu? 

– Man ska ha en portfölj, ett sparande, som man känner sig bekväm med. Oroar man sig för sådan här, eller för börsnedgångar, så kanske man har lite för mycket aktier i sitt sparande. Det gäller att hitta en balans mellan aktie- och räntesparande som man känner sig bekväm med. Man ska inte agera på känsla, utan med förnuft. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!