Nordeas ordförande:
"Små pengasummor"

Björn Wahlroos, Nordeas ordförande.
Nordea har de senaste dagarna avslöjats efter de läckta Panama-dokumenten.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Efter den massiva kritiken mot den nordiska storbanken Nordea kliver nu också bankens styrelseordförande Björn Wahlroos fram.

I en intervju med Hufvudstadsbladet i Finland ger den kände finansmannen sitt perspektiv på avslöjandet.

– Jag vill trots allt påminna om att vi talar om obefintligt små pengasummor i sammanhanget, säger Wahlroos till Hufvudstadsbladet.

Uppgifterna om Nordeas inblandning i Panamaaffären i SVT:s Uppdrag Granskning i går har skapat en orkan av kritik mot den nordiska storbanken.

Tidigare i dag försökte koncernchefen Casper von Koskull att bemöta kritiken på en presskonferens tillsammans med två andra toppchefer.

– Jag är förbannad och besviken, upprepade Casper von Koskull gång på gång och lovade att sätta stopp för allt samarbete med den kontroversiella Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca och att banken inte kommer att medverka i upplägg som handlar om att hjälpa kunder att undvika skatt.


LÄS OCKSÅ: Nordea svarar på Panamastormen


Nu träder också Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos fram och ger sitt perspektiv på uppgifterna i avslöjandet om Nordeas roll i de omstridda skatteuppläggen.

– Jag förstår att problematiken är väsentlig för människor i och med de svåra ekonomiska tiderna där skattesummor är ämne för diskussion. Men jag vill trots allt påminna om att vi talar om obefintligt små pengasummor i sammanhanget, säger Wahlroos till Hufvudstadsbladet.

Björn Wahlroos tillbakavisar också uppgifterna om att Nordea medverkat i tveksamma skatteupplägg efter 2009 - då regelverkets skärptes.


LÄS OCKSÅ: Nordea hotas av miljardböter


– Så vitt jag vet och hur otroligt det än må låta har man agerat till punkt och pricka enligt gällande bestämmelser och följt såväl lagar, regler som interna direktiv. År 2009 då det stod klart att amerikanerna införde nya regler, ändrade vi vårt regelverk och gick ännu längre än vad Luxemburg eller EU förutsatte. Vi gjorde klart för samtliga kunder att man kommer att rapportera alla transaktioner, säger han till tidningen.

Björn Wahlroos har fram tills nu inte uttalat sig offentligt om den så kallade Panamaläckan - där Nordeas kontor Luxemburg haft en central roll, enligt SVT:s uppgifter.

– Jag vill inte säga att det är så här världen fungerar. Hade jag fått vara med när avgörandet gjordes någon gång långt innan jag hade något med Nordea att göra, hade jag naturligtvis sagt: Nej, vi ska inte förmedla den här typen av kontakttjänster, säger han.


LÄS OCKSÅ: Nordea skapar nordisk superbank


Wahlroos uppfattning är att inget av det som hittills kommit fram visar att Nordea har brutit mot några regler. Samtidigt uppmanar han banken att vara ödmjuk inför den massiva kritiken.

– Inte heller medierna har rapporterat att vi skulle ha begått något direkt fel. Men det finns en upprördhet över att vi har förmedlat den här typen av kontakter. Och det måste vi vara ödmjuka och responsiva för.

På Hufvudstadsbladets fråga om varför Nordea ändrat sin policy och skrotat samarbetet med Mossack Fonseca om banken inte gjort några fel svarar Wahlroos:

– Det beror på vad jag nyss sade: att vi är lyhörda för en opinion även om den inte reflekteras i regelverket.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!