Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordeas miljardpaket: Tusentals anställda får gå

Nordea har nästan 30 000 anställda, men kommer enligt beräkningar att säga upp 3000-4000 av dem för att spara.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nordeas vd Fran Vang-Jensen hade bistra besked till personalen på fredagen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordea drar åt svångremmen och ska spara sju till åtta miljarder kronor fram till 2022.

Det betyder att tusentals anställda kan bli av med jobbet.

– Jag vill skapa en stark kostnadskontroll och det innebär också färre anställda, säger Nordeas nye vd Frank Vang–Jensen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbanken meddelade i mitten av veckan att 800 anställda får gå i ett stort sparpaket.

På fredagen kommer liknande tongångar från Nordea, men har handlar det om tusentals anställda som ska strykas från lönelistan. Banken ska spara 700-800 miljoner euro från 2019 till 2022, meddelar Nordea.

Majoriteten av besparingarna kommer att tas på personalsidan.

Vd: Tyvärr blir vi färre i framtiden

– Vi ska återta förlorad mark. I en omgivning med låg tillväxt är kostnadskontroll en nyckel. Jag vill skapa en stark kostnadskontroll och det innebär också färre anställda. 60 procent av våra kostnader är personal och tyvärr blir vi färre i framtiden. Jag tror det går att göra utan att skada verksamheten, säger nye vd:n Frank Vang-Jensen vid Nordeas kapitalmarknadsdag i London. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Vang-Jensen behöver Nordea rensa rejält bland sina kontoprodukter. I dag finns över 600 stycken.

– Vi behöver bara hälften. Till 2021 ska 40 procent av de produkterna vara borta, förklarar han och understryker att Nordea, i jämförelse med sina nordiska konkurrenter, har förlorat mark och tappat fokus på kunderna.

3000-4000 anställda kan sägas upp

Nordea har nästan 30 000 anställda i dag. För att kunna göra de besparingar som föreslås behöver tusentals anställda sägas. Besparingar ska även göras inom IT och nedskärningen av olika kontoprodukter och betalningsplattformar.

– Om Nordea ska spara 350–400 miljoner euro på att minska personalen rör det sig om runt 3 300–3 800 personer sett till personalkostnaderna förra året, säger bankanalytikern Agnetha Jönsson, bankanalytiker i Dagens Industri.  

DiTV: Så mycket ska Handelsbanken spara

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!