Nordeas ordförande Björn Wahlroos antyder i en intervju med Bloomberg News att huvudkontoret kan hamna längre bort än hos grannländerna i Norden. Foto: VESA MOILANEN / AP LEHTIKUVANordeas ordförande Björn Wahlroos antyder i en intervju med Bloomberg News att huvudkontoret kan hamna längre bort än hos grannländerna i Norden. Foto: VESA MOILANEN / AP LEHTIKUVA
Nordeas ordförande Björn Wahlroos antyder i en intervju med Bloomberg News att huvudkontoret kan hamna längre bort än hos grannländerna i Norden.  Foto: VESA MOILANEN / AP LEHTIKUVA
Speulationerna har tidigare handlat om att huvudkontoret ska flyttas till Finland eller Danmark, men nu öppnar styrelseordförande Björn Wahlroos för att flytten kan bli längre än så. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLSpeulationerna har tidigare handlat om att huvudkontoret ska flyttas till Finland eller Danmark, men nu öppnar styrelseordförande Björn Wahlroos för att flytten kan bli längre än så. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Speulationerna har tidigare handlat om att huvudkontoret ska flyttas till Finland eller Danmark, men nu öppnar styrelseordförande Björn Wahlroos för att flytten kan bli längre än så.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nordeas huvudkontor kan flyttas från Norden

Publicerad

Helsingfors och Köpenhamn har pekats ut som alternativ när storbanken Nordea planerar flytta sitt huvudkontor från Sverige. 

Men i en intervju med Bloomberg News så öppnar styrelseordförande Björn Wahlroos för en flytt utanför Norden.  

Sedan Nordeas planer på att flytta huvudkontoret blev kända i maj så har Helsingfors och Köpenhamn pekats ut som troliga alternativ. 

Flyttbeslutet kommer att fattas i september – och nu visar det sig att banken även undersöker alternativ utanför Norden. 

Wahlroos: "givetvis någon form av dialog"

"Vi har givetvis någon form av dialog – något vi haft hela tiden – med Sverige, Danmark, Finland, och i mindre utsträckning, med vissa höga representanter för andra nationer också", säger styrelseordförande Björn Wahlroos till Bloomberg News, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

En talesman för Nordea sa sedan att tonvikten på Björn Wahlroos uttalande ska ligga på "i mindre utsträckning". 

Den 20 juli presenterade Nordea sin delårsrapport. Rörelseresultat blev 1 010 miljoner euro, cirka 9,7 miljarder kronor, för det andra kvartalet. Analytikernas förväntningar hade legat något högre, på 1 068 miljoner euro. 

Bolån  – en kassako för storbankerna

Resultatet är samtidigt det högsta av de svenska storbankerna. Och det är de svenska bolånetagarna som finansierar en stor del av de höga vinsterna, som Dina Pengar tidigare har rapporterat

Orsaken till att Nordea väckt frågan om en utlandsflytt av huvudkontoret bottnade i höjda bankavgifter, i form av den så kallade resolutionsavgiften. I juni meddelade finansminister Magdalena Andersson att regering står fast vid att införa en högre avgift 2018, trots Nordeas flyttplaner. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen