För att flytten av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors ska kunna genomföras krävs en kvalificerad majoritet på bolagsstämman. Det innebär att två tredjedelar av aktieägarna måste rösta för en flytt på stämman. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFör att flytten av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors ska kunna genomföras krävs en kvalificerad majoritet på bolagsstämman. Det innebär att två tredjedelar av aktieägarna måste rösta för en flytt på stämman. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
För att flytten av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors ska kunna genomföras krävs en kvalificerad majoritet på bolagsstämman. Det innebär att två tredjedelar av aktieägarna måste rösta för en flytt på stämman.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Nordeas koncernchef Casper von Koskull (bilden) och styrelseordförande Björn Wahlroos får jobba hårt för att övertyga aktieägarna så att de godkänner flytten av huvudkontoret till Finland. Men de har troligen i det tysta sonderat bland de större aktieägarna. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNordeas koncernchef Casper von Koskull (bilden) och styrelseordförande Björn Wahlroos får jobba hårt för att övertyga aktieägarna så att de godkänner flytten av huvudkontoret till Finland. Men de har troligen i det tysta sonderat bland de större aktieägarna. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordeas koncernchef Casper von Koskull (bilden) och styrelseordförande Björn Wahlroos får jobba hårt för att övertyga aktieägarna så att de godkänner flytten av huvudkontoret till Finland. Men de har troligen i det tysta sonderat bland de större aktieägarna. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordeas flytt till Finland kan stoppas av aktieägarna

Publicerad

Förra veckan kom beskedet att Nordea kommer flytta till Finland. 

Men nu kan planerna gå i stöpet.

Om en tredjedel av aktieägarna säger nej ställs den in, skriver Svenska Dagbladet. 

– Huvudägaren finska Sampo lär stödja förslaget. Men man har säkert sonderat terrängen bland övriga ägare också, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

En flytt till Finland behöver inte bli av för banken. Innan det kan ske ska aktieägarna säga sitt, vilket kommer att ske vid bolagsstämman i vår. 

– Det är aktieägarna som bestämmer om vi ska flytta eller inte. Vår huvudplan är att frågan ska tas vid den ordinarie årsstämman i mars, säger Rodney Alfvén, IR-chef vid Nordea, till Svenska Dagbladet.

Till tidningen säger han vidare att de har bestämt att inleda en process för att därefter höra vad aktieägarna har att säga. Eller i klartext: bearbeta de eventuellt tveksamma så att de rösta ja till en flytt.

 

Aktieägarna avgör

 

Om aktieägarna säger nej så blir inte flytten verklig.

– Ja, det är den enkla bistra sanningen, säger Rodney Alfvén till tidningen. 

 

LÄS OCKSÅ: Kunderna flyr Nordea 

 

För att flytten ska bli av krävs kvalificerad majoritet vilket innebär att att två tredjedelar ska rösta för en flytt på stämman. 

 

Björn Wahlroos på dubbla stolar

 

Finska försäkringsbolaget Sampo är storägare i Nordea och kontrollerar 21,3 procent av rösterna i bankjätten. Ordförande i Sampo är Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos som sitter på dubbla stolar. Han står helhjärtat stått bakom beslutet att flytta Nordeas huvudkontor. 

– I slutändan var beslutet jättelätt, sa Björn Wahlroos när han kommenterade flyttbeslutet för Dagens Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Björn 'Nalle'' Wahlroos lämnar ingen oberörd 

 

Men när nyheten om Nordeas styrelsebeslut presterades i förra veckan sade varken Björn Wahlroos eller koncernchefen Casper von Koskull ett ord om att det krävdes ett beslut från bankens aktieägare för att beslutet ska kunna verkställas.

Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor på försäkringsbolaget Folksam, säger till Svenska Dagbladet  att försäkringsjätten Sampo behöver stöd ifrån de andra stora ägarna för att nå kvalificerad majoritet.

– Sampo är ju stora men de är inte i majoritet, så det blir de stora institutionella ägarna som avgör.

 

Bankens plan

 

Nordeas IR-chef Rodney Alfvén säger dock till Svenska Dagbladet att det fortfarande är bankens plan att genomföra flytten. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, bekräftar att aktieägarna har makten i flyttfrågan.

– Vem som avgör vart Nordea ska ha sitt huvudkontor är Nordeas aktieägare, säger han.

Han tror att det bakom stängda dörrar i det tysta samtalats för att få de aktieägare man behöver på sin sida.

– Huvudägaren finska Sampo lär stödja förslaget. Men man har säkert sonderat terrängen bland övriga ägare också. 

 

Svenska pensionsbolag med och avgör

Kritikerna kan indirekt avgöra - men inte som de tänkt.

– Trots att många svenskar är emot flytten är det sannolikt de som indirekt står för avgörandet. En stor del av ägandet i Nordea är svenska pensionsbolag och fonder, säger Joakim Bornold.  

 

Nordeas största aktieägare

Listan med Nordeas största aktieägare toppas av finska försäkringsjätten Sampo som kontrollerar 21,3 procent av bankens röster. 

Övriga: Nordea Fonder     3.9

Alecta                            2.7

Robur Fonder                 2.5

AMF Fonder                 2.1

BlackRock                 1.9

Vanguard Fonder              1.8

Fidelity                        1.6

Norska oljefonden            1.5

SHB Fonder                     1.1

SEB  Fonder                    1.1

Första AP-fonden            1.0

Didner & Gerge Fonder   1.0

Tredje AP-fonden        0.9

Nordea Fonder           0.9

T. Rowe Price          0.7

Fjärde AP-fonden        0.7

Henderson Fonder           0.7

Singapores regering         0.7

Varma Mutual Pensionsfond 0.7

Övriga aktieägare              48.9

 

FAKTA. Nordea. De aktuella siffrorna är från i slutet av augusti i år.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen