Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordeas chefsekonom: ”I min roll får man ganska mycket påhopp”

Expressens Mimmi Nilsson möter Nordeas toppchef. Foto: LISA MATTISSON EXP
”Ofta är män bättre på att ha nätverk.” säger chefsekonomen Annika Winsth. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon är toppchefen med det vinnande efternamnet som kan konsten att skaka av sig negativ kritik. 

För Expressen berättar Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, om sitt engagemang i samhällsfrågor och vad hon tycker att politikerna borde prata mer om. 

– Vi måste skapa goda förutsättningar så att Sverige blir ett attraktivt land att verka och leva i, säger hon.

Vad är din största drivkraft?

– Jag är väldigt samhällsintresserad och har varit det sedan barnsben. Vi hade många diskussioner hemma vid matbordet om politik och samhällsekonomi och det var högt i tak. Jag har ett driv och ett engagemang. Jag har svårt att låta bli när jag ser att jag kan påverka. 

Vilken är den viktigaste ekonomiska frågan inför valet?

– Hur vi formar ett ekonomiskt och socialt hållbart samhälle. Företagen är nyckeln som bidrar till tillväxt och sysselsättning. Det i sin tur ger skatteintäkter och möjlighet till en välfärd. Många känner en osäkerhet i dag, allt ifrån robotar till människor från andra länder kan verka skrämmande. I den miljön har staten en viktig roll, och den svenska modellen med gratis utbildning och utbrett socialförsäkringssystem är en bra grund. Samtidigt har vi en åldrande befolkning och Sverige kan inte välja och vraka vilka företag, kompetenser eller entreprenörer vi vill ha utan konkurrerar med många länder. Därför måste vi skapa goda förutsättningar så att Sverige blir ett attraktivt land att verka och leva i. Det borde politikerna prata mycket mer om.

 

LÄS MER: Guide: Så sparar du pengar till ditt barn

 

Du har tidigare sagt att du inte tar åt dig av negativ kritik, hur lyckas du med det?

– Om det är konstruktiv kritik hoppas jag att jag kan ta åt mig. Men i min roll får man ganska mycket påhopp. Om du är samhällsengagerad så kommer du att få pisk. Det måste man lära sig att inte ta åt sig av, och det är svårt. Jag försöker att inte läsa allt och ha bra människor omkring mig. Men jag har också en stark självkänsla. Jag vet vad jag tycker och vad jag vill, det står jag för. 

Annika Winsth i Almedalen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vad har du för strategier för att kunna stänga av?

– Jag försöker hålla kvalitet på det som jag gör i den meningen att det är väl genomarbetat och genomtänkt. När jag tar konfrontationer så vet jag vad jag står för. Då är det lättare att kunna landa i det. 

Hur ofta för du höra skämt kopplade till ditt efternamn?

– Ofta, men det är en fördel också. Mitt namn syns och folk kommer ihåg det. Många tror att jag har tagit namnet, men jag har gift mig till det. Jag träffade min man när jag var 17 och då visste jag inte att jag skulle bli ekonom. 

Har du några fritidsintressen?

– Jag är en social person och träffar så många stimulerande och kloka människor i jobbet, men privat väljer jag ofta att vara ensam. Jag är mycket i naturen, jag är uppväxt i skogen med häst och hund. Jag flyr dit och det är ofta där man får bra idéer. Tankarna kommer och går och det är det bästa sättet att direkt komma i harmoni. 

Har du något råd till kvinnor för att nå samma topposition som du?

– Mitt råd passar till alla och det handlar om att hitta det man verkligen tycker är kul. Då är man engagerad, kan springa fort och länge och är svår att stoppa.  Det är bra att ha kontakter och kolleger. Ofta är män bättre på att ha nätverk. Det är ett privilegium att jag träffar så otroligt många intressanta människor i mitt jobb, och det får mig att växa. För mig är det, förutom familjen, det viktiga i livet - att fortsätta utvecklas.

 

LÄS MER: Frida Bratt: Låt inte banken röra dina pensionspengar

 

Fem snabba med Nordeas chefsekonom Annika Winsth

När grät du senast?

Det var faktiskt när jag läste att de här barnen i grottan i Thailand hade hittats. 

Vad gör dig arg?

– När människor inte tar ansvar.  

Vad har du för gulity-pleasure låt?

– Akustisk musik av Nils Frahm, det är extremt bra för att lugna ner mig. Jag hade en lång period under finanskrisen då det var helt nödvändigt för mig att hitta musik som fick mig att landa. 

Vad lägger du orimligt mycket pengar på?

– Jag köper väldigt mycket snittblommor, jag lägger nog mer pengar på detta än de flesta andra. 

Vad tycker du är pinsamt?

– Människor som inte står för vad de tycker. 

 

 

Fakta Annika Winsth

Namn: Annika Winsth 

Ålder: 50

Yrke: chefsekonom på Nordea 

Familj: gift och barn 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!