Nordeas koncernchef Casper von Koskull har mycket att förklara för aktieägana innan de är beredda att ge grönt ljus till flytten av koncernkontoret från Stockholm till Helsingfors. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNordeas koncernchef Casper von Koskull har mycket att förklara för aktieägana innan de är beredda att ge grönt ljus till flytten av koncernkontoret från Stockholm till Helsingfors. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordeas koncernchef Casper von Koskull har mycket att förklara för aktieägana innan de är beredda att ge grönt ljus till flytten av koncernkontoret från Stockholm till Helsingfors. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordeas högkvarter i Finland Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT NYHETSBYRÅNNordeas högkvarter i Finland Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas högkvarter i Finland Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordeas ägare hotar stoppa flytten till Finland

Publicerad

Nordeas ledning riskerar att få flytten till Finland stoppad.

Flera tyngre aktieägare kräver att företaget detaljerat redovisar fördelarna med flytten – annars hotar de med att rösta nej.

– Jag tror att de har blivit chockade över kundmotståndet, säger en tung ägarrepresentant till Dina Pengar.

Flera tunga aktieägarrepresentanter som Dina Pengar talat med kritiserar i skarpa ordalag bankens ledning och styrelse för den bristande informationen om fördelarna med den planerade flytten från Sverige till Finland av koncernledningen.

Hemliga möten med aktieägarna

Bankledningen med koncernchefen Casper von Koskull och Rodney Alfvén, chef för Nordeas investerarkontakter, IR, har hållit hemliga möten med några av de tyngre svenska aktieägarna i hopp om att få över dem på sin sida.

– Men vi har ingen brådska med ett ställningstagande, säger en aktieägarrepresentant.

 

LÄS OCKSÅ: Carolas vän ska rädda Nordea-flytten

 

Ingen av de personer som vi pratat med vill framträda med namn, men tveksamheten till en flytt är utbedd bland de ägarrepresentanter Dina Pengar talat med de senaste dagarna. De är helt enkelt inte övertygande om att flytten gagnar aktieägarna.

Det var många icke initierade som i förra veckan trodde att en flytt av Nordeas ledning var klar i och med att bankens styrelse tagit sitt beslut. Bland dem tycktes statsminister Stefan Löfven finnas som gick ut och brännmärkte banken offentligt.

 

Statsminister Stefan Löfven.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Fackförbund hotar lämna Nordea 

 

Men det är Nordeas aktieägare som fattar beslutet vilket också framgick av den mer finstilta informationen från banken. 

Beslutet tas mars nästa år

Det formella beslutet om en flytt är tänkt att tas vid den ordinarie bolagsstämman torsdagen den 15 mars nästa år – inte vid en extra bolagsstämma som en del har uppgett.

 

LÄS OCKSÅ: Björn 'Nalle' Wahlroos lämnar ingen oberörd  

 

– Alla tror det är klart. Det tror styrelsen också kanske. Men det är det inte. Det här är inte en fråga för banken och bankens styrelse. Det är en fråga för bankens aktieägare och det krävs två tredjedels majoritet, säger en tung aktieägarerepresentant med tydlig adress till Nordeas styrelse.

Men är inte en flytt till Finland och därmed in i bankunionen bra för Nordea?

– Vad som är bra för de anställda är kanske inte bra för kunderna, eller inte bra för ägare och så vidare. Vi är inte beredda att ge klartecken. Det krävs mer och tydligare information. Det vi har sett från banken räcker inte.

Bland aktieägarna har man också noterat revolten och protesterna hos enskilda kunder och fackförbund mot den planerade flytten av koncernledningen.Foto: MALIN LÖÖF

Hotar rösta mot en flytt

Flera av nyckelpersonerna hos de tunga institutionerna och fonderna med aktier i Nordea hotar att rösta mot förslaget om inte informationen blir mer övertygande.

Bland aktieägarna har man också noterat revolten och protesterna hos enskilda kunder och fackförbund mot den planerade flytten av koncernledningen.

– Jag tror att de har blivit chockade över kundmotståndet, säger en tung aktieägarrepresentant.

Flera av de centrala svenska aktieägarna som Dina Pengar talat med säger at Nordea "måste börja förankringsarbetet" av flyttplanerna. Annars är det kört. Det skulle i så fall bli en svidande nederlag för styrelseordförande Björn Wahlroos, som även är ordförande hos den största enskilde aktieägaren, finska försäkringsjätten Sampo.

Det räcker med att en tredjedel av aktieägarna säger nej så faller bankens flyttplaner.

Investerare uppretade

Flera av de tunga investerarna har retat sig på styrelseordförande Björn Wahlroos signaler som kunde tolkas som att allt var klart för flytt.

– Vi har inte tagit ställning till den här frågan. Vi har inte tillräckligt bra information. Det är något som vi kommer att få inför stämman. Men vi förväntar oss att få det långt tid innan.

 

LÄS OCKSÅ: Kunderna flyr banken  

 

Det är inte bara Nordeas svenska aktieägare som ska övertygas. Även utländska ägare som i många fall använder sig av röstrådgivare måste förmås att rösta ja till flytten.

 

Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor hos Folksam.Foto: JONAS LEMBERG

– De är ganska angelägna om att få en detaljerad information. Det känner Nordea säkert till att det gäller att få dem med på tåget genom att visa att det inte är något negativt för ägarna. Ger Nordea inte tillräckligt med information kan de få problem, säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor hos Folksam.

 – De är väldigt känsliga om man inte är tillräckligt tydlig.

 

Nordeas största aktieägare

Listan med Nordeas största aktieägare toppas av finska försäkringsjätten Sampo som kontrollerar 21,3 procent av bankens röster. 

 

Övriga: Nordea Fonder     3.9

Alecta                            2.7

Robur Fonder                 2.5

AMF Fonder                 2.1

BlackRock                 1.9

Vanguard Fonder              1.8

Fidelity                        1.6

Norska oljefonden            1.5

SHB Fonder                     1.1

SEB  Fonder                    1.1

Första AP-fonden            1.0

Didner & Gerge Fonder   1.0

Tredje AP-fonden        0.9

Nordea Fonder           0.9

T. Rowe Price          0.7

Fjärde AP-fonden        0.7

Henderson Fonder           0.7

Singapores regering         0.7

Varma Mutual Pensionsfond 0.7

Övriga aktieägare              48.9

Siffrorna om Nordeas största aktieägare är från i slutet av augusti i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen