Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordea svarar på Panama-stormen

Nordea håller presskonferens om de senaste tidens uppgifter,
Foto: Henrik Isaksson
Vd Casper von Koskull.
Foto: Dan Coleman

Efter Uppdrag Granskning i SVT igår har stormen mot Nordea nått rekordnivåer.

På sociala medier haglar kritiken mot den nordiska storbanken efter Panamaskandalen.

Samtidigt sänker nu investmentbanken JP Morgan riktkursen för Nordeas aktie från 81 danska kronor till 77 kronor och Aktiespararna varnar för miljardböter.

– Vi tar anklagelserna väldigt allvarligt, säger Nordeas vd Casper von Koskull.

Nordeas vd Casper von Koskull bemöter nu kritiken efter Uppdrag Granskning i SVT i går.

Han betonar att Nordea ändrade rutinerna 2009 när det gäller skatteupplägg och nu rapporterar tillgångar till myndigheterna.

Nordea inte ska vara en delaktiga i upplägg som handlar om att undanhålla skatt, enligt Casper von Koskull.

En del bolagsstrukturer på skatteparadis kan vara lagliga och är en del i den internationella finansiella strukturen, hävdade Casper von Koskull.

– Vi har tydliga regler och rutiner för den här typen av strukturer. De måste följa alla lagar och regler, säger Casper von Koskull.

Snorre Storset, chef för Nordeas förmögenhetsförvaltning, betonar att det är ytterst är kundernas ansvar att betala skatt.

"Inte tjänat pengar"

Han förnekade också att Nordea har aktivt satt upp offshorebolag. Istället har Nordeas roll varit att assistera kunderna när dessa önskat att skapa sådana bolag.

– Vi har inte heller tjänat några pengar på detta, säger han på presskonferensen.

Enligt Snorre Storsets bedömning har den kontroversiella advokatbyrån Mossack Fonseca varit delaktig i ungefär hälften av de ifrågasatta affärerna.

"Den andra hälften har genomförts ihop med andra juristbyråer, som liknar Mossasck Fonseca, och är alltså hittills okänd för allmänheten", skriver nyhetsbyrån Direkt.

Casper von Koskull berättar att uppgifterna som kommit fram i kölvattnet av Panamaskandalen medfört att Nordea avbryter allt samarbete med Mossack Fonseca.

– Vi vill inte förknippas med Mossack Fonseca, säger han.

von Koskull underströk flera gånger att Nordea inte har någon affärsrelation med Mossack Fonseca.

– Från och med nu ska vi inte ha något att göra med Mossack Fonseca, slog han fast.

Casper von Koskull gjorde också klart att Nordea inte ska bedriva verksamhet i gråzonen.

– Vi kan inte operera i gråzonen. Om vi förknippas med något företag som befinner sig där är det något som vi inte kan acceptera.

Casper von Koskull berättade också att Nordea inleder en granskning av bankens förmögenhetsförvaltning för att kontrolla att verksamheten uppfyller att lagar och regelverk.

– Vi startar granskningen i Luxemburg, men vi ska också se över verksamheten i alla andra länder vi är verksamma i. Vi ska också granska alla tänkbara off shore-strukturer som kan finnas i andra delar av banken.

LÄS OCKSÅ: Nordea lät död direktör sitta i styrelsen i åtta år


Snorre Storset bemötte också uppgifterna om ett av bolagen hade en direktör i styrelsen, som varit död sedan flera år.

– Mossack Fonseca har inte gjort jobbet ordentligt. Det är en av anledningarna till att vi inte vill bli förknippade med Mossack Fonseca.

von Koskull fick också frågor om att han var formellt ansvarig för fastighetslånet om ett par miljarder till en oligark, något som han medger.

– Vi haft en rysk strategi, som vi nu har beslutat att minska på grund av affärsmässiga skäl.

Lovar utredning

von Koskull lovade också att Nordea ska utreda noga om banken brutit mot några lagar eller regelverk.

– Det är mycket komplext, men jag ska naturligtvis delta i debatten när vi vet mera.

Samtidigt är off shore bolag en del av den internationella bankvärlden och något som många banker ägnar sig åt, enligt Nordeachefen.

– Då får vi kolla att de följer lagar och regler, säger von Koskull.

Uppdrag Granskning konfronterade Nordealedningen med nya uppgifter på presskonferensen, om att Nordea 2013 hade över 150 Panamaföretag, som kan misstänkas vara delar i olika skatteupplägg.

– För mig är compliance (regelefterlevnad) svart eller vitt. Detta är en utmaning för hela industrin. Min ambition är att vi ska vara bäst i klassen, säger von Koskull.

LÄS OCKSÅ: Nordeas ordförande Wahlroos "Små pengasummor i sammanhanget"

von Koskull slår också tillbaka mot rapporteringen om Nordeas roll i Pananamaffären.

– Jag tror att Nordeas inblandning är överdriven, utan att säga att det inte är allvarligt.

Jennie Petersson, Expressens TV-reporter:

– Vad skulle du säga till Nordeas svenska kunder som ser miljoner i skatteinkomster försvinna istället för att göra nytta i välfärden?

von Koskull:

– Det handlar i stor utsträckning om internationella orsaker och ibland säkerhetsmässiga åtgärder. Det är inte något som i dag går att applicera på den stora majoriteten av våra private bankingkunder i Norden. När man lägger in det i sammanhanget så talar vi om miljoner i förhållande till de 90 miljarder som vi sköter.

Expressen: Men vad säger du till de kunder som känner sig besvikna?

– Att gömma pengar är en fråga som alla erkänner finns. Det är en stor samhällsfråga och något som man måste hantera med bredare och många olika metoder. Men jag accepterar inte det. Jag är besviken. Jag har sagt att jag är förbannad. De (kunderna) är förbannade och jag är förbannad, säger Nordea-chefen och fortsätter:

– Regelverk och normer kommer säkert att förändras. Det är vad vi ser händer och det var vi såg när vi gick till handling 2009. Vi kom bort från det, men är vi där ska vara?  Det är mer en fråga för samhället.

Expressen: Men varför ska kunderna stanna kvar i Nordea?

– Bank är en förtroendebransch. Vi vidtar, i detta fall, de rätta åtgärderna. Men det är också ett komplext område, med många anklagelser och vad jag vill kalla för missförstånd om vad som verkligen ligger bakom. Men det är vår uppgift är att förklara och vara aktiva i den här dialogen.

Casper von Koskull återkommer gång på gång att han känner sig förbannad, "mad", och besviken.

– Är jag förbannad och besviken? Ja, jag är förbannad.

Riktkursen sänkt

Under presskonferensen framkom också att 4 000 kunder lämnat Nordeas verksamhet i Luxemburg.

Såväl Folksams som Alectas ägarrepresentanter - Carina Lundberg Markow respektive Ramsay Brufer - har också reagerat kraftfullt mot uppgifterna om Nordeas agerande.

LÄS OCKSÅ: Nordea hotas av sex miljarder i böter

Aktiespararnas marknadsbevakningschef Albin Rännar varnar också för Finansinspektionen än en gång kan bötfälla Nordea.

Det kan nu stå banken betydligt dyrare än sist, då Nordea kom undan med det gamla bötestaket på 50 miljoner. I dag motsvarar maxbeloppet 10 procent av bolagets omsättning.

– Det kan bli fråga om miljardbelopp. Rent allmänt är det värre när en sådan här sak händer en gång till, säger Albin Rännar till Direkt.

Investmentbanken JP Morgan sänkte i morse riktkursen för Nordeas aktie från 81 danska kronor till 77 kronor, rapporterar Di.se.

På torsdagseftermiddagen hade Nordeaaktien fallit med drygt 3,2 procent.