Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordea skapar ny nordisk superbank

Björn Wahlroos tror att Riksbanken är positiv till förändringen. Foto: Sveriges Radio
Nordea kommer skapa en nordisk superbank med säte i Stockholm. Foto: Malin Lööf

Nordeas ordförande Björn “Nalle” Wahlroos har nu fått grönt ljus från aktieägarna att skapa en ny nordisk superbank med säte i Stockholm.

För Riksbanken innebär koncentrationen av Nordeas verksamheter i Norden till det svenska bolaget en kraftigt ökad risk – men Wahlroos är inte orolig.

– Vår uppfattning är att Riksbankens huvudsakliga uppfattning nog också är positiv, säger han.

Nordeas ordförande, den karismatiske finansmannen Björn “Nalle” Wahlroos, var topphumör när han hälsade aktieägarna välkomna till stämman i Folkets hus på Barnhusgatan, ett stenkast från LO-borgen.

– Jag fylls av internationell solidaritet, särskilt till aktieägarna.

Den stora frågan på dagordningen var Punkt 19a, 19b och 19c, som handlade om att få stämmans tillstånd att gå vidare med planerna att slå ihop Nordeas dotterbanker i Danmark, Finland och Norge med moderbanken i Sverige.

– Det innebär ganska mycket för Nordea men ingenting för Nordeas kunder. Därmed kommer Nordea att bli en bank med ett svensk moderbolag som har filialer i alla de nordiska länder, säger Björn Wahlroos efter stämman, där planen klubbades igenom med kvalificerad majoritet.

 

LÄS OCKSÅ: Nordea ger mer pengar till aktieägarna

 

Wahlroos bedömer att den totala kostnaden för sammanslagningen inte handlar om en särskilt stor investering.

– Det har kostat oss kanske 60 miljoner euro i olika utredningar, arvoden och jurister och liknande, säger han.

Under stämman berättade också Nordeas nye vd Casper von Koskull att Nordeas storsatsning på digitalisering innebär att trenden med sänkta kostnader kommer att brytas under de närmaste tre åren. Istället beräknas kostnaderna att öka med 3 procent för att sedan plana ut fram till 2018.

– Efter omvandlingen blir vi bäst i klassen på digitalisering, lovade Casper von Koskull aktieägarna.

Förberedelsearbetet är i full gång. Bland annat har Nordea anställt specialister från Australien för att bygga upp ett nytt it-system. Investeringen på 1,1 miljarder euro omfattar bland annat system för betalningar, nya digitala tjänster och in- och utlåning.

 

LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen varnar för bokrasch

 

När en aktieägare under stämman ifrågasatte investeringen flaggade Wahlroos för att summan kanske inte kommer att räcka - och tillade:

– Men tar du det i euro blir det inte lika mycket.

Säger sig spara 30 miljoner euro

Björn Wahlroos beräknar totalt att sammanslagningen av Nordea-bankerna kan medföra besparingar på omkring 30 miljoner euro i administrativa kostnader.

– Men framförallt skapar vi ett system där vi kan styra banken med samma datasystembas och styrsystem utan mellanhänder och utan separata dotterbolagsstrukturer.

– Dessutom kommer vi att skapa en mer flexibel bank som kommer att göra det lättare att utveckla Nordea.

Men planen hänger också på tillstånd från olika myndigheter - och förhandlingar.

Wahlroos deklarerade för stämman att styrelsen inte kommer att trycka på “go-knappen” om inte sammanslagningen bedöms som lönsam affärsmässigt.

– Det är tre, kanske till och med fyra, myndigheter som är engagerade och det är de tillstånden vi ska få på villkor som är rimliga. Då kommer vi någon gång nästa höst kanske trycka på den gröna knappen.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet räcker inte

 

Nordea är inte bara Nordens överlägset största bank. Det är också en av de 30 största i världen.

Den svenska utlåningen står bara för cirka en fjärdedel av bankens totala utlåning, enligt SvD:s uppgifter.

För Riksbanken skulle Nordeas kraftsamling till Stockholm betyda en betydligt större finansiell risk.

“Stora banker i behov av nödkrediter kommer i vissa fall att behöva knacka på hos Riksbanken och med Nordeas planerade omgörning skulle Riksbanken få ett större ansvar för likviditetsstöd än förut. I dag har även centralbankerna i Norge, Danmark och Finland ett ansvar”, har Kasper Roszbach, chef för finansiell stabilitet på Riksbanken, sagt i DN.

Hur ser du på risken för Riksbanken om Stockholm blir säte för en ny superbank?

– Det är Riksbankens uppgift att bära omsorg om vissa aspekter om finansiell stabilitet. Vår uppfattning är att Riksbankens huvudsakliga uppfattning nog också är positiv.

Enligt Wahlroos välkomnar Finansinspektionen planerna.

– Nordea blir mer transparent och det underlättar övervakningen.

 

LÄS OCKSÅ: Bankchefens fråga om efter kontantkravet

 

I en debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen argumenterade riksbankchefen Stefan Ingves för en lagstadgad skyldighet för banker att tillhandahålla kontanter i enlighet med kundernas behov.

“Den som får banktillstånd får också tillgång till insättningsgarantin. Då är kontanthanteringen en rimlig motprestation”, skrev Stefan Ingves.

Hur ser du på Stefan Ingves utspel?

– Vi tar ett stort ansvar. Vi har en betydande kontanthantering. Det är bara att vi har automatiserat kontanthanteringen. Jag tror i och för sig att det inte är så särskilt länge till vi kommer att se jättemycket kontanter i ekonomin. Vi rör oss mot en elektronisk värld men vi upprätthåller hela tiden en servicenivå som motsvarar det som våra kunder vill ha.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!